Kisvonatról hallgathatja a szarvasbőgést Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében

Esténként már hallani lehet a gímszarvas-bikák semmihez sem hasonlítható koncertjét. A Gemenc Zrt. által szervezett „Igazi szarvasbőgés-hallgató túrákon" bárki részesévé válhat ennek a különleges természeti jelenségnek úgy, hogy közben nem zavarja a vadállományt - derül ki a szervezet sajtóközleményéből.

Forrás: Almási István/gemenczrt.hu

2020. augusztus 28. és szeptember 12. között, pénteki és szombati napokon indulnak a túrák, amelyek során a kirándulók azokat az erdőrészeket keresik fel erdei vasúttal, amelyek közelében jelentősebb gímszarvas bőgés várható. Az erdőgazdaság gyermekeknek nem ajánlja ezeket a túrákat, nekik 2020. szeptember 12-én külön gyermekbarát szarvasbőgés-hallgatást szervez.

A Gemenc Zrt. egyedi programmal és felkészült szakemberekkel, túravezetőkkel várja mindazokat, akiket a szarvasok nászát hirdető gímszarvas bikák különleges bőgése érdekel. A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről 17.30-kor indulnak a túrák. A kalandra vágyók először egy „Gímvallatás" elnevezésű programon hullajtott agancs- és bőgőkürt-bemutatón vesznek részt, ahol választ kaphatnak arra kérdésre, hogy mit olvashat ki a szakember a hullajtott agancsokból, hányféle bőgő hangot hallhatunk az erdőben, és hogyan élnek a gímszarvasok.

Az előadás után levetítik Mosonyi Szabolcs „A gemenci szarvasok" című természetfilmjét. Ezt követően 18:30-kor indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb" erdőrészébe, ahol megtapasztalják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után várhatóan 20:30 körül érkeznek vissza a túrázók a kiinduló állomásra.

A Gemenc Zrt. egy alkalommal, 2020. szeptember 12-én, külön a gyermekeknek szánt túrát szervez az erdei vasút egyik megállójánál Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják a csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket. A  túrákra előzetes bejelentkezés szükséges, bővebb információk a gemenczrt.hu honlapján találhatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek