Megtalálták a világ legtisztább levegőjű helyét

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a levegőszennyezés komoly probléma a világ nagyvárosaiban, és évente több mint hét millió ember halálához vezet világszerte. A legszennyezettebb helyek felkutatása mellett azonban felmerül az a kérdés is, hogy hol a legtisztább a levegő. A Coloradói Állami Egyetem (Colorado State University) kutatói megadták a választ - derül ki a matadornetwork.com cikkéből.

Tasmania partjaiForrás: 4CS/pixabay.com

A levegő bioaeroszol összetételét vizsgálva úgy találták, hogy a Déli-óceánnak a Tasmania és az Antarktisz közé eső részei egyáltalán nem tartalmaznak az emberi tevékenységből származó részecskéket.

Mint Thomas Hill, a tanulmány társszerzője nyilatkozatában kifejtette, a Déli-óceán feletti felhők jellemzőit meghatározó aeroszolok szorosan kapcsolódnak az óceán biológiai folyamataihoz, és úgy tűnik, hogy az Antarktiszra nem jutnak el a déli kontinensek felől erre sodródó mikroorganizmusok. A Déli-óceán valószínűleg egyike azon kevés helyeknek, ahol nem érezteti hatását az antropogén tevékenység.

A teszteket az úgynevezett határrétegben, a közvetlenül az óceán felszíne felett lévő levegőszakaszban végezték. Az ebben található mikrobákat gyakran több száz kilométerre is elsodorja a szél, a tudósok azonban arra a következtetésre jutottak, hogy az itt található összes részecske az óceánból származik. A tanulmányban a levegőt „ténylegesen érintetlennek" írták le.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek