Tippek túrázóknak, sátrazóknak és tábortűzért rajongóknak járvány idejére

A természet még mindig az egyik legkézenfekvőbb és legolcsóbb rekreációs célpont, szerepe pedig a vírushelyzetben még tovább nőtt. Ugyanakkor a túrázás sem lehet most ugyanolyan, ahogyan azt korábban megszoktuk, a pandémia miatt kialakult új szituációban a szabadban is figyelni kell bizonyos szabályok betartására.

A belföldi turizmus jelentősége hatalmasat nőtt 2020-ban, jelenleg a világ nagyobb részén karantén fogadja a turistákat, így a helyi utazások felértékelődtek. És ezt érdemes is kihasználni, a nyári időszakban hazánkban is könnyedén találni hosszabb vagy akár rövidebb kikapcsolódást kínáló szabadtéri programokat és remek túra célpontokat.

Akik egy hétvégi kirándulásra vágynak, vagy eleve csak arra van idejük és lehetőségük, azok számára hazánk rengeteg helyszínt kínál. Ráadásul a szabadban töltött idő kisebb kockázatot jelent a vírushelyzetben, mint sok más, elsősorban beltéri szórakozás. Ez nem szorul túlzott magyarázatra, hiszen a természetben nagyobb tér áll rendelkezésre a levegőben terjedő kór kiküszöbölésére, könnyebben lehet távolságot tartani, és a tevékenységek java is a társaságra korlátozódik, akikkel érkezünk.

Legyen tervünk, több is!

Bár a spontaneitás csodálatos felfedezésekhez vezethet a természetben, ám alaphelyzetben most az a fontos, hogy felkészültek legyünk. A koronavírus-járvány kordában tartása érdekében elengedhetetlen, hogy ezen a téren is tartsuk a mértéket. Ha az elsődleges célpontunkhoz megérkezve úgy látjuk vagy úgy érezzük, hogy a körülmények a szabályok betartására nem alkalmasak, legyen egy B tervünk, és keressünk fel más úti célt a közelben.

Készüljünk fel mindenre!Forrás: StockSnap, Pixabay

Nézzünk utána, hogy a látogatni kívánt helyszínen milyen körülmények várnak, nyitva vannak-e a vendéglátóhelyek, turistaházak, nyilvános mosdók. Szánjunk rá időt, hogy elolvassuk a tájékoztatókat az interneten, hogy ne a helyszínen szembesüljünk valamivel, amire készülni kellett volna.

A csomagunkban legyen saját higiéniai szett, és tényleg gondoljuk át minden ilyen jellegű igényünket alaposan. Vigyünk saját szappant, WC-papírt és kéztörlőt, hogy a közös mellékhelyiségek használatának minimalizálásával a kockázatot is csökkenteni tudjuk. Készüljünk arra is, hogy esetleg magunknak kell gondoskodni a szemetünk elszállításáról. Mindig hagyjuk úgy a természetet, ahogy találtuk, ez a vírusvédelem szempontjából is fontos lehet.

Gondolkodjunk kicsiben!

Mivel a nagy tömeg elkerülése az alapvető cél, a legbiztonságosabb, ha a szabadban is azokkal töltjük az időt, akikkel egy háztartásban élünk. Bár ez önmagában természetesnek hangzik, tény, hogy a természet szeretetét másokkal is szeretjük megosztani. Ezúttal azonban kerüljük a nagy társaságok verbuválását, túrázzunk szűk körben. A sátrunkat csak azok közelében verjük le, akikkel amúgy is egy társaságot alkotunk, de még akkor is kerüljük egymás sátrának látogatását.

A tollasozás a kellő távolságtartás elvárásának is garantáltan megfelelForrás: shutterstock.com/Dragon Images

A szabadban sportolás kiváló program, ám ezen a téren is keressük az olyan lehetőségeket, ahol a játékosok között kevesebb a kontakt, vagy esetleg nincs is. Ennek az elvárásnak az egyéni sportok jobban megfelelnek: vigyük magunkkal a tollas szettet, figyeljünk a távolságra, ha biciklizünk, a vízparton pedig természetesen az arra kijelölt helyen pecázzunk, vagy ússzunk egy jót.

Óvatosan a tábortűz körül!

Nehéz elképzelni, hogy egy kempingben kihagyjuk a tábortüzet, a szalonnasütést, a hamuban sült krumplit, és ezek közösségi szerepét. Most azonban érdemes hanyagolni az olyan tevékenyégeket, amelyek vonzzák a tömeget, ráadásul a tábortűzzel járó füst is kockázat, ezért eleve érdemes kerülni a köhögést ingerlő elfoglaltságokat. 

Tábortűz, füst és ének - ezeket most ki kell hagyni.Forrás: shutterstock.com/NDAB Creativity

És bár a tábortűznél nagyon nehéz kikerülni az ételek közös élvezetét, tegyünk meg mindent, hogy minimalizáljuk a kockázatot, hiszen egy bográcsból egy este tucatnyian is szedhetnek, miközben egymásnak adják át az evőeszközöket és az edényeket. Ezúttal tehát jobb, ha nem készítjük el egymás nyársát, és kihagyjuk a zsír mások kenyerére csöpögtetését, amivel óhatatlanul is folyamatosan egymás tányérját piszkáljuk. A közös étkezések már önmagukban is nagy kockázattal járnak, ezért inkább kerüljük a svédasztalos jellegű közös falatozásokat is, és úgy általában figyeljünk rá, hogy az asztalnál ülve is tartsuk a távolságot.

Bár még mindig nem tudunk mindent a koronavírus természetéről, a New York Times július elején arról írt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatói beismerték, hogy bizonyítékokat találtak arra, hogy a vírus a levegőben is képes terjedni (korábban úgy gondolták, csak cseppfertőzéssel terjedhet át másokra). Ennek megfelelően tehát a tábortűz körüli közös éneklések is csak növelik a kockázatot, vagyis bármilyen furán is hangzik, most tényleg csak azokkal nótázzunk, akikkel együtt is érkeztünk.

Maszk és kézfertőtlenítő mindig legyen nálunk!

A társadalmunkban kialakult új érintkezési szabályokat a szabadban, természetjárás közben is figyelembe kell venni. Mindig legyen nálunk maszk és használjunk gyakran kézfertőtlenítőt is. Az arcunkon viselt maszk még egy magányos túrázás során is értelmet nyerhet, ha pl. menet közben társakba botlunk, kikerülhetetlen szituációba kerülünk egy közösségi foglalkozás során, vagy csak valamely közlekedési eszközre szállunk.

Ne hagyjuk otthon a maszkot és a kézfertőtlenítőt, akkor sem, ha egyedül megyünk a természetbe!Forrás: Shutterstock.com

A szabadban töltött idő jelentősége megsokszorozódik a vírushelyzetben, mindenkinek hosszú volt az elmúlt, bezárkózással telt időszak. Ám a túrázás, kempingezés során is figyelembe kell venni alapvető szabályokat, amelyeket betartva megmutathatjuk, hogy nemcsak saját, hanem mások egészségére is tekintettel vagyunk.

Cikkünk elkészítéséhez a Los Angeles Times és a CNN utazási mellékletének cikkét is felhasználtuk forrásként.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek