Már látogatható a Zengő új, hétemeletes kilátója

Bő fél éve lehetett először olvasni arról, hogy új kilátót építenek a Zengőre, most pedig itt a hír, hogy ez szépen csendben el is készült az elmúlt hónapokban. Egészen pontosan a régi – 2010-ben balesetveszély miatt a turisták elől elzárt – geodéziai tornyot öltöztették acélköpenybe pont úgy, ahogyan például két éve a Nyúl és Győrújbarát határában álló Lila-hegyi kilátót is, csak épp utóbbit egy faszerkezetbe burkolták.

Az új, acélszerkezetű kilátó 4 méterrel magasabb a geodéziai toronynál, amit körbeölelForrás: Presting Optimum Mérnöki Zrt.

A Zengőre tervezett új, acélszerkezetű kilátó 22 méter magas, de összességében is a lombkoronaszint fölé magasodik, ahol gyönyörű körpanorámát kínál a kirándulóknak. Ugyanis nemcsak a Mecsek, de az egész Dél-Dunántúl legmagasabb pontjának számít.

A Zengő hegy nevét egyébként a népmonda azzal magyarázza, hogy a hegy zúgását a belsejében rekedt kincskeresők kiabálása okozza, mások szerint a hegy erdein és völgyein zenélő szél hangja lehet a név eredete. A Zengő oldalán, a híres zengővárkonyi szelídgesztenyésben van Rockenbauer Pál természetjáró, televíziós szerkesztő sírja. Ez az ország egyik legnagyobb és leghíresebb szelídgesztenye ligeterdeje, több száz éves példányokkal – olvasható a Wikipedia vonatkozó szókiccében

A Dél-Dunántúl legmagasabb pontja páratlan panorámát ígér a túrázóknakForrás: Presting Optimum Mérnöki Zrt.

A geodéziai tornyot körbeölelő acélszerkezetet magas korlátokkal tették biztonságossá, a padlószinteket azonban lyukacsos rácsok alkotják, amelyek inkább a tériszonyosoknak jelenthetnek kihívást. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a kilátót hivatalosan még nem adták át. A tervező Presting Optimum Mérnöki Zrt. a június közepi Facebook-posztjában arról ír, hogy a műszaki átadás megtörtént, de a használatbavételi engedélyezési eljárás még folyamatban van. 

Bár a feljutást semmi nem tiltja, és a Facebook-on is egyre több túrázó tesz fel fotót a kilátóról, mindenki saját felelősségére mászhatja meg a Zengő új kilátójának lépcsőit. Önöknek hogy tetszik?

A kilátó rácsos padlózataForrás: Presting Optimum Mérnöki Zrt.

 



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek