Világritkaság bontogatja szirmait a Mecsekben

A világ legritkább bazsarózsájának virágzása zajlik éppen a Mecsekben. A bánáti bazsarózsa világállományának 90 százaléka él a Zengő gerincén, legalábbis a becslések szerint.

Bánáti bazsarózsa virágzásaForrás: Wikipédia / Készítette: mEGYA

A virág növekedése március első felében kezdődött el a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet területén, ám a koronavírus-járvány terjedése kapcsán meghozott intézkedések értelmében a terület és az ott élő bánáti bazsarózsák megismerését segítő, április 18-ra meghirdetett túra elmarad - írja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

A nemzeti park "kárpótlásul" gyönyörű fotósorozatot tett közzé, ahol otthonról nyomon követhető a növény fejlődése, bimbózása és virágzása. A természetben készült felvételekbe ide kattintva lehet gyönyörködni.

Az április második felében nyíló bíborpiros virágaiban kevés sziromlevél, sok sárga porzó és ötágú termő található. Fokozottan védett növényről van szó, melynek természetvédelmi értéke 250.000 forint. Nevét Paenről, a görög istenek orvosáról kapta, mivel gyökerének görcsoldó főzetét egykor epilepszia gyógyítására használták.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek