Izgalmas geotúra várja a kalandvágyókat a Bakony szívében

Ezen a kiránduláson a víz karszton átvezető, csodákkal teli útjának eredhetnek a nyomába. Meghódíthatják a 4000 éves földsáncok birodalmát, és egy szenzációs helyszínen, az ementáli sajtra emlékeztető barlangban bújócskázhatnak.

A patakot keresztező turistautak gyakran gázlókon keresztül vezetnekForrás: Porbóllett/Wikipedia

A Cuha-patak fenségesen vad szurdokvölgyébe visz az útjuk. Az első – Porva és Vinye közötti túraszakaszban – oly módon idézik meg a Bakony földtörténeti múltjának legizgalmasabb fejezeteit, hogy a térség karsztos kőzetei mellett a bennük lakozó ősmaradványokkal is kézzel fogható közelségbe kerülhetnek, melyekből a túravezető egy kis bemutatót rendez az ebédszünetben.

Az egyre vadregényesebbé váló erdei ösvényen több alkalommal farönkökön és köveken kell átkelni a Cuha-patak túlsó oldalára, ahol szép idő esetén akár mezítláb is belegázolhatnak a kristálytiszta, sekély vízbe.

Arra kanyarog az ország legszebb nyomvonalon haladó erdei vasútja is, melynek megépítése bravúros mérnöki megoldásokat igényelt. Két barlang és egy forrás koronázza meg ezt a túraszakaszt. Vinyére érve lehetőség van lecsatlakozni a túra további részéről és a Kőpince Vendégházban frissítők, étkezés mellett megvárni a vonatot és a hosszú túráról visszaérkezőket, vagy egy korábbi vonattal visszautazni.

A Cuha-völgy Bakonyszentlászló mellettForrás: Sóhivatal/Wikipedia

A továbbhaladókkal az egykori Pannon-tó 10 millió éves strandjára látogatnak el, valódi selymes érintésű homok és a parti hullámverésben gömbölyűre formált kavicsok közé. Itt találkozhatnak a 4000 éves földsáncok birodalmával, megidézve Európa történelmének hajnalát, majd zseblámpával felfedezhetnek egy különleges barlangot. Utolsó állomásként egy ementáli sajtra emlékeztető barlangban bújócskázhatnak a gyerekek.

A geotúra teljes vonalán mintegy 200 millió év földtörténeti múltja elevenedik meg, megcsodálhatják a megkövült tengeraljzatok sorát és megérinthetik megkövült élőlényeinek gyönyörű formájú vázait.

Gyalogos túra 1. szakasz: 5 km a Porva-Csesznek vasútállomás – Vinye távon.
Gyalogos túra 2. szakasz: 9 km a Vinye–Hódos-ér–400 éves földsáncok–Pápalátó-kő–Likas-kő–Vinye (9 km). A túra időpontja: június 13. szombat 08:00-15:00 óra. Ára felnőttek részére 850 Ft/fő; gyerekeknek 400 Ft/fő. További információkat a Magyar Nemzeti Parkok weboldalán olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek