Európa különleges Bazaltutcájába és legnagyobb buddhista szentélyéhez túrázhat hétvégén

Önöknek is hiányoznak már a magaslatra épült kilátók, az oda vezető falépcsők, az ormokon álló várromok, vagy a felfedezhető barlangi vájatok? A túracipőik is alig várták már, hogy ismét kilométereket gyűjthessenek? Akkor jó hírünk van, a zöldbe, természetbe vágyók immunerősítő kirándulásként ezen a hosszú hétvégén ismét válogathatnak a kiscsoportos, szakvezetéssel bejárható túraútvonalak között. 

Szombaton a Rezi rejtett kincseihez vezet az út, vasárnap hazánk egyik legnagyobb bazaltmezáját lehet feltérképezni, a Pünkösd hétfőt pedig akár a Keszthelyi-hegység barlangjai és víznyelői bejárásával lehet ünnepelni – három nap, három túra, a természet szerelmesei ismét izgalmasnak ígérkező kilométereket róhatnak együtt a Túrafalók csapatával. 

Szombaton irány Rezi!

A Keszthelyi-hegységbe szervezett körtúrán ezúttal nem a legszebb kilátópontokat, hanem Rezi községének rejtett kincseit keresi fel a csapat. Reziben található egyébként az a 427 méteres sziklaormon magasodó vár is, amelyet sok más, Balaton környéki várral szemben a törökök valahogy sosem akartak megszerezni. És bár ezúttal a mintegy 10 kilométeres geotúrának nem része a várhoz való felkapaszkodás, azért látnivaló így is bőven akad majd a közel hatórás kirándulás alatt.

Gomba-sziklaForrás: Túrafalók / Dr. Szentes Szilárd

"Lesz megint gombaszikla, de most dolomitból. Megnézzük a Csóka- és a Függő-kő impozáns sziklasorait, valamint az egykori hévizek számos nyomával is találkozunk majd. Látni fogunk kőcsipkét, pici kvarckristályokat és hatalmas dolomitgörgetegeket is. Felkeressük az Újévi Kétlik-barlangot, az árnyas Csornakúti-völgyben pedig kiváló pihenőpont lesz a túra vége előtt az egykori erdész ház" – írják a szervezők a túra ajánlójában, ahol a részletekről is bővebben olvashatnak.

Vasárnap a Kovácsi-hegyre visz az út

Ez hazánk egyik legnagyobb bazaltmezája, másnéven táblahegye, amelyet a múlt században létesített bazaltbányák káros tevékenységei alakítgattak jelenlegi formájukra, de a természeti értékei miatt ma is gyakran látogatják a túrázók. Persze nem véletlenül, hiszen számos érdekességet rejt. Leghíresebb közülük az Európában is egyedülálló, mintegy 700 méter hosszú Bazaltutca, vagy a nagygörbői Vadlán-lik, amely a Kovácsi-hegy leghosszabb barlangjának számít.

A fotón ugyan nem látszik, de a Béke Sztúpa körül gyakran, zsinórokra felfüggesztve színes imazászlókat lenget a szél, a hit szerint a rajta lévő imát és áldást így viszi szerte a világbanForrás: Dr. Szentes Szilárd / Túrafalók

A hegy déli oldalán állnak Holló-kő sziklái, melyekről csodás kilátás nyílik a hegység dolomittömbjére; és a környék értékes vizes élőhelye a Hermán-tói bazaltbánya tövében lévő égerláp is. De a túrázók csapata érinti a hegy híres kegyhelyét, a zalaszántói Béke Sztúpát is, amely Európa egyik legnagyobb buddhista szentélye. Az indulásról és a pontos útvonalról bővebben az esemény Facebook-oldalán olvashatnak.

Kovácsi-hegy, BazaltutcaForrás: Dr. Szentes Szilárd

Hétfőre a víznyelőkhöz ajánlunk egy túrát!

A Pünkösd hétfői túra már a Keszthelyi-hegység keleti felébe vezet, amely során a hegység barlangjai és víznyelői kapnak főszerepet. A szervezők által inkább gyakorlottabb túrázóknak javasolt útvonal egy hosszú, kaptatós szakasz bejárásásval kezdődik, amely hazánk egyik legizgalmasabb földtani értéke, a Jakucs Pál-barlanghoz vezet, amely mentén a csapat aztán egy fennsíkra jut fel, ahol már egy jóval kényelmesebbnek ígérkező sétával több víznyelőt is érintenek majd. 

Szoba-kő barlangForrás: Dr. Szentes Szilárd / Túrafalók

A beszédes nevű Keserű-berken leereszkedve aztán a Szoba-kő, majd a Csodabogyós-barlang mentén térnek vissza a kiindulási pontra. A túráról bővebben itt olvashatnak.

Mindhárom túra kutyabarát, vagyis érdemes vinni a család négylábú tagjait is; a részvételi díj pedig - bármelyik kirándulásra is neveznek be - 2000 forint a felnőtteknek és 1000 forint a gyerekeknek. Ragyogó időt, jó túrázást mindenkinek!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek