Nyáron már mindenkit vár a megújult vár, amit a törökök soha nem foglaltak el

Nyárra megújulhat a szigligeti vár és fejlesztik a település strandját is. A járványhelyzet elmúltával, lehetőség szerint még a nyáron szeretnének látogatókat fogadni - közölte a település polgármestere.
A település vára 530 millió forintból újul meg, a tavaly kezdett fejlesztésből 60 millió forintot az önkormányzat biztosít.

Jelentős átalakítások várhatókForrás: Csikesz Mariann / Travelo

A kialakítandó interaktív kiállítóterekben a látogatók megismerhetik a középkori vár mindennapjait, Szigliget és a vár birtokosait, az építés történetét, a harci eszközöket, fegyvereket, valamint a Balaton-felvidék végvárrendszerét és a végvári harcok lefolyását is.

A palotaszárnyban egy vetítőhelyiséget alakítottak ki, ahol egy animációs film segítségével a vár építésének mozzanatait követhetik nyomon a látogatók. A felső vár 1260-ban készült el és az évszázadok folyamán tovább bővült. A török soha nem foglalta el a várat, amelynek sok ismert kapitánya volt, köztük Török Bálint és Palonai Magyar Bálint.

Kilátás a szigligeti várbólForrás: Csikesz Mariann / Travelo

Ha a járványhelyzet lehetővé teszi, már a nyár folyamán látogatható lesz a vár, az év végére pedig az interaktív kiállítás is fogadja majd a látogatókat.

Az átalakítások során:

♦ felújítják a várkaput

♦ vizesblokkot építenek ki

♦ a vár felső részében lévő épületek többsége fölé tető kerül, ahol kiállítótereket hoznak majd létre

♦ több mint 600 köbméter kőfalazatot emelnek

♦ a palotaszárny téglaboltozatot kap

♦ az épület Bencés tornya kétszintessé válik

♦ és több helyen deszkaburkolatos átjárók, közlekedők épülnek

A település strandját is felújítják, bővítik a játszóterét és az öntözőrendszerét, ezer négyzetméteren gyepszőnyeget fektetnek le, kicserélik a parti lépcsőket, mozgáskorlátozottakat segítő beemelő rendszert helyeznek ki, és téliesítik a vizesblokkokat – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek