Újabb izgalmas régészeti leleteket találtak a Budai Várban

Újabb értékes leleteket fedeztek fel a régészek a budai Várban a Nemzeti Hauszmann Program keretében folyó munkálatokon: megtalálták az egykor a Dísz téren álló vöröskereszt székház eredeti gránit tábláit, a királyi palotában előkerült egy eredeti Hauszmann-kori lépcső, a Csikós udvaron pedig egy eddig fel nem tárt, középkori várfalszakasz - közölte az MTI.

A budai Vár több területén zajlanak régészeti feltárások - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Irina and Denis

A Budavári Palotanegyed megújításának részeként a budai Vár több területén zajlanak régészeti feltárások, valamint korábban lerombolt épületek helyreállításának előkészítő munkálatai. A fejlesztések eredményeként újjászületik majd a Vöröskereszt Egylet egykori székháza, amely 1948-ig a Dísz tér sarkán állt.

Az évtizedekig elzárt terület feltárása januárban kezdődött, akkor Mikula Ferenc több mint 100 éves alkotásai, Álmos és Előd vezér szobrai kerültek elő a beomlott pincéből.

Most pedig a székház eredeti gránit tábláinak töredékeit találták meg a régészek. Az 1902-re felépült székház déli bejáratának falát egykor három gránittábla díszítette, feltételezhetően most ezekből került elő kettő, amelyek a második világháború alatt összetörtek.

Egy másik, szintén több mint 100 éves, értékes lelet is felszínre került. A szakemberek egy Hauszmann-kori tömbkőből készült lépcsőt találtak. A szinte sértetlen állapotú épületrész alsó lépcsőfokából kiolvasható az eredeti pinceszint magassága.

Ez a lelet és azok a korabeli épületrészleteket, melyeket a tavalyi falkutatáskor találtak, megkönnyítik a palotaszárny hiteles helyreállítását. Ennek része lesz az újjáépülő Szent István-terem is.

A program része a Csikós udvar megújítása és akadálymentesítése is, amelynek keretében a szakemberek újra megépítik a Hauszmann-féle rámpát. Ez élő kapcsolatot teremt majd a Lovardát is magában foglaló Csikós udvar és a palota szintje között. A megújult terület 2021 második felétől lesz látogatható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek