Folytatódhat a kulturálisan és történelmileg is fontos vár felújítása

A koronavírus-járvány miatt Regéc vára jelenleg nem látogatható, de amint normalizálódik az egészségügyi helyzet, a nagyszabású munkák mellett is látogathatóvá teszik a műemléket. 2015-ben is így történt, akkor csak a fejlesztéssel érintett területet zárták le a látogatók előtt.

Kilátás az északi torony felőlForrás: Takkk / Wikipedia.org / CC BY-SA 3.0

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban elnyert támogatás azért fontos, mert a 2016-os beruházás átadása után, ami ugrásszerű növekedést eredményezett az erődítmény látogatási adataiban, most a vár reneszánsz palotájának rekonstrukciójára és a csatlakozó épületrészek állagvédelmére tudnak majd koncentrálni. Illetve megújulhatnak várhoz vezető út bizonyos szakaszai, valamint történelmi kiállítóház és pihenőpark is létesülhet - olvasható a Turizmus.com oldalán.

A regéci önkormányzat már aláírta a kivitelező céggel a vár legújabb fejlesztésére vonatkozó vállalkozási szerződést, így egy egy kisebb, ugyanakkor fontos munka néhány napon belül már kezdetét veszi a várban. Emellett három igen jelentős falszakasz állagvédelmét érintő fejlesztés is látványos és értékelhető eredményt hoz majd.

Mindkét fejlesztés Kosdi Attila építészmérnök tervei alapján valósul meg, akinek a nevéhez fűződik a legutóbb 2015-ben végrehajtott várbéli építkezés, és a településen létrehozott látogatóközpont építészeti tervezése is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek