Erre a szülinapra mindenkit meghívunk: ma van a Föld napja!

A Föld napja nem egyszerűen egy tavaszi nap, amikor az internetes hírek hatására eszünkbe jut a bolygónk, és kimegyünk árvácskát ültetni a balkonra, vagy fát a hátsó kertbe. Az nagyon jó, ha ezt megtesszük, azonban még fantasztikusabb dolog egy kicsit belelátni a mozgalom életébe is, merthogy valójában erről van szó. Egy környezetvédelmi szervezeteket és civileket tömörítő, globális összefogásról, amely nem csak azt akarja megmutatni, hogy milyen törékeny a mi Kék bolygónk, hanem arra a kérdésre is válaszokat ad, hogy miként tudunk segíteni neki.

A vizsgaidőszak határozta meg a dátumot

Ráadásul az idei évforduló egy szép, kerek szám is egyben, ugyanis ma, azaz 2020. április 22-én rendezik meg 50. alkalommal a Föld napját. Ez a nap jelenti egyben a modern természetvédelmi törekvések megindulását is, de nézzük, hogy ez mit is takar pontosan.

Az ötlet 1970-ben kapott szárnyra az Egyesült Államokban, ahol akkoriban is nagy divatja volt a böhöm nagy, benzinfaló autóknak. Mivel gyönyörűen virágzott az ipar, sokan nem törődtek a környezetkárosító hatásokkal, mint ahogy azzal sem, hogy mindez hosszú távon mennyire teszi tönkre az emberek egészségét. Gaylor Nelson szenátor volt az, aki az első lépést megtette a természetvédelmi ügyben: az az ötlete támadt ugyanis, hogy a diákság erejét lehetne a legjobban felhasználni a nemes ügy érdekében. Mivel a háború ellenes mozgalmak hatalmas fiatal tömegeket mozgattak meg, a szenátor szerette volna, ha ezek az emberek – főleg egyetemi diákok – beállnak a környezetvédelem mögé is. Egy fiatal aktivistát Denis Hayes-t talált meg az ötlettel, aki azóta egyébként az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett, és úgy időzítették a program időpontját, hogy az a tavaszi szünet és a vizsgaidőszak közé essen. Cél, hogy minél többen részt vehessenek rajta. Így jelölték ki április 22-ét.

Hogy lesz 20 millióból 1 milliárd?

Hayes fantasztikus munkát végzett. Olyan jól felépítette a csapatát és az ötletet, hogy annak híre szinte pillanatok alatt elterjedt az egész országban, és 20 millió amerikai vett részt a rendezvényeken rögtön a kezdeteknél. Ehhez az is kellett, hogy rengeteg olyan szervezet csatlakozzon, akik addig mind különböző szemszögből szemlélték tulajdonképpen ugyanazt a problémát. Voltak, akik a rovarirtók használata ellen küzdöttek, mások az erdőirtás miatt emelték fel a hangjukat. A Föld napja az övék lett, és mindazoké, akik egyetértettek törekvéseikkel.

Sok-sok szépség, amerre csak nézünkForrás: MarcoRoosink/Pixabay

1990 volt a következő fordulópont, akkor ugyanis a szerveződés óriási szintet lépett, és az amerikai gondolatból nemzetközi, globális mozgalom vált. Hayes ismét összerakott egy nyerő csapatot, és már 200 millió embert, vagyis az előző szám tízszeresét mozgatták meg a világ több mint 140 országában.

Ma körülbelül ugyanez a helyzet. Rengeteg szervezet van, akik a környezetvédelem egy-egy szeletével kiemelten foglalkoznak, azonban ezen az áprilisi napon ezek az elvek mind egy nagy egésszé olvadnak össze. Közös céljuk pedig, a bolygó megóvásának gondolatát minél több emberhez eljuttatni. Ez a számok nyelvén napjainkban körülbelül 1 milliárd bolygó lakót jelent évente, ennyien vesznek részt valamilyen formában a Föld napja rendezvényein.

A karanténból is lehet segíteni a bolygónak

2020-ban nagyon más lesz a Föld napja, mint az előző években, és nem nehéz rájönni, hogy miért. Normális esetben ilyenkor rengeteg szemétszedés és faültetés van, moccannak az iskolai osztályok, az óvodák, rengeteg a szabadban szervezett program. Most minden le van fújva, a világ karanténba vonult. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mozgalom célját vesztette, egyszerűen csak a lehetőségekhez igazodva változtattak a rendezvényeken.

Minden apró lépés számít, otthon is sokat lehet tennni a környezetértForrás: Mamontova Yulia/Shutterstock

Magyarországon ezen a honlapon lehet olvasni a Föld napjáról, illetve van itt egy csomó teszt is, amit érdemes lehet kitöltenie az érdeklődőknek, többek között például arról, hogy mennyire él valaki környezettudatosan. Vannak ötletek ahhoz, hogy napi szinten mit lehet tenni, hogy óvjuk a környezetünket, illetve van egy lista is heti kihívásokkal, amelyekből rengeteget meg lehet csinálni a karantén ideje alatt is. Ilyen például az, hogy minden héten tartson valaki húsmentes napot, vagy napokat, illetve ha már eljut a boltba, akkor onnan ne hozzon haza további nejlonzacskókat, hanem lehetőleg saját szatyorba pakoljon. Már önmagában azzal is lehet kapcsolódni az elvekhez, a programokhoz, a kihívásokhoz, ha a honlapon felsorolt sok-sok ötlet közül megpróbál valaki egyet, vagy persze lehetőleg minél többet betartani. De azt muszáj hozzá tenni, hogy ebben érdemes kitartónak lenni. A mozgalom egyik jelmondata nem véletlenül az, hogy „Egyetlen nap kevés".

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?"

Még egy jelmondat, amihez most leginkább virtuálisan lehet kapcsolódni. Ha valaki tud és akar csatlakozni az online programokhoz, akkor óriási merítésből szemezgethet. A mozgalom hivatalos honlapján különböző kritériumok szerint lehet válogatni az élő adások közül: rákereshetünk térségre, országra, városra, vagy akár témakör, nyelv, korosztály szerint is.

Így néz ki a Föld a Holdról nézveForrás: vovan/Shutterstock

Az Antarktisz kivételével minden földrészen lesznek programok. A nigériai Lagosból a környezetvédelem mellett a koronavírusról is beszélnek majd szakértők, Szingapúrból élőben adnak egy ovisoknak szóló táncos történetet, melynek címe: Az utolsó napraforgó. Hawaiiról delfinekkel jelentkeznek be, a kanadai Calgaryban arról mesélnek, hogy miként lehet zöldségekkel beültetni a hátsó kertet. Akár egész nap lehet nézni a különböző bejelentkezéseket, hiszen az eltérő időzónák miatt folyamatosan lesznek élő adások.

A Föld szülinapját lehet egy csendes üldögéléssel is ünnepelniForrás: JillWellington/Pixabay

És még egy óriási dolog. Szó szerint. Az Earth Challenge 2020 egy olyan applikáció, amelyet bárki letölthet a mobiljára, majd annak segítségével rengeteg értékes adatot gyűjthet a tartózkodási helyén a levegő minőségéről és a környezet műanyag szennyezettségéről. A kihívás áprilisban kezdődik, és júniusban tovább bővül majd a lehetőségek köre, például a rovarok számának megfigyelésével. Philippe Cousteau, a legendás tengerbiológus Jacques Cousteau unokája is a program támogatói között van, egy rövid videóban ő is összegzi a legfontosabb tudnivalókat.

A dolog persze nem ér véget az élő adásokkal és a letölthető applikációval. Ugyancsak ezen a honlapon van felsorolva az a sok-sok választási lehetőség, amelyek mind segíthetnek abban, hogy szépen, lassan elkezdjük gyógyítgatni a bolygónkat. Minden nap egy kicsit. És mindenki egy kicsit. Mert nem igaz az, hogy egyetlen ember tettei nem számítanak, hisz gondoljanak csak bele: valójában minden tömeget egyének alkotnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek