Dedektívüvegen keresztül pillanthatnak be Székelyföld medvéinek életébe

Az egykori dúsgazdag világutazó, kalandor, Szin János a Bodoki havasokban lelte meg a boldogságot. Fiatalon vadász kalandokat gyűjtve járta a világot. A korábban általa szponzorált diákkal, a ma világhírű természetfotós barátjával, Máté Bencével, medveleseket építenek a havasokban, ahonnan a természetet kedvelő, Székelyföldre látogató turisták megfigyelhetik a méltatlanul vérengző fenevadnak kikiáltott barnamedvét.

Forrás: https://medveles.hu/

Jelenleg két, kiépített, minden igényt kielégítő lesből csodálhatják, hogyan viselkednek, élnek a természetben ezek a hatalmas állatok.  Olyannyira garantálják, hogy ott felbukkannak a medvék, hogy ha mégsem látna, akkor nem kell fizetni a kalandért. A háromórás program 30 euróba, azaz megközelítőleg tízezer forintba kerül. Midkét megfigyelőhelyről elmondható, hogy zárt, fedett, kifejezetten erre a célra kialakított biztonságos lesből, nagy üvegablakokon keresztül, esős idő esetén is kényelmesen lehet a medvéket megfigyelni és fotózni saját természetes környezetükben.

Forrás: Székely János/medveles.hu

Máté Bence fotóművész a természetfotósok Oscar díjának birtokosa, nevéhez fűződik a detektívüvegen keresztül történő természetfotózás ötlete és kidolgozása, amelyekből – a hagyományos lesekkel szemben – az élővilág teljesen zavarásmentesen fotózható.

Bár ezek a megfigyelő helyek turista lesként funkcionálnak, azaz a program a turisták igényeihez igazodik, de fotós szempontból is ezek a legjobb medvelesek Erdélyben és talán az egész világon.

A tusnádfürdői, világszínvonalú vadmegfigyelő 2017 májusa óta üzemel nagy sikerrel.
Ebben a lesben egy időben akár 20 embernek is kellemes szórakozást tudnak itt biztosítani. Ehhez a leshez a túra Tusnádfürdőről, a vasútállomás elől szokott indulni. A csoport létszámától és az időjárástól függően terepjáróval, vagy hagyományos parasztszekérrel közelíthetik meg a lest.

Forrás: medveles.hu

Máté Bence több éves kutató munka után találta meg a tökéletes, második helyszínt a Szent Anna tó körül. Köztudott, hogy minden a tóhoz látogató turista medvét szeretne látni. A helyszín kiválasztásánál és tervezésnél fontos szempont volt, hogy tökéletes fotókat lehessen készíteni a lesből, ami extrákkal is fel van szerelve. Van áram, lehet telefont vagy fényképezőgépet tölteni. Fűtéssel, klímával és WC-vel is felszerelt. Kültéri reflektorok lehetővé teszik az éjszakai medvemegfigyelést is. Ebben a lesben, egy időben akár 45 embernek is kellemes szórakozást tudnak biztosítani. Ehhez a leshez a egy 400 méteres sétával érkezhetnek az utászháztól. További információkat a Medveles weboldalán olvashatnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek