Ezek a legjobb vezetett túrák ősszel, ahol gyönyörű madarakat leshet meg

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága az ősszel is sok érdekes programmal várja a látogatókat. November 2-án, 9-én, 16-án, 23-án és 30-án, azaz minden szombaton 14.30-tól napnyugtáig darulesre várják az érdeklődőket a kardoskúti Fehér-tónál. A Dél-Tiszántúl egyik legszebb természeti környezetében ezen az ingyenes programon megfigyelhetik az éjszakázó helyre behúzódó darvakat és nagy lilikeket is. 

A darvak igazi légi táncosokForrás: Santiago Lacarta/Pixabay

November 3-án, vasárnap 10 és 12.30 között „Szunnyad a park" címmel szezonzáró szakvezetéses túrát tartanak Szarvason, a Körösvölgyi Állatparkban. 

November 9-én, szombaton „Vadludak nyomában – Márton nap a Bihari Madárvártán" elnevezésű programra várják az érdeklődőket Biharugrára. A szakvezetéses túra keretében lehetőség nyílik a vadludak megfigyelésére a Biharugrai-halastavakon és a környező táplálkozóhelyeken. A madarak mozgásától függően vagy a Begécsi-, vagy az Ugrai-halastavakra mennek, ahol elsősorban a vadludakat figyelhetik meg. 

A vadludak legnagyobb tömegét a nagy lilikek alkotják, melyekből október végén 4-5 ezer példány is összeverődik. Szerencsés esetben vörösnyakú ludakat, vetési ludakat is láthatnak. Emellett mintegy 2000-2500 példány nyári lúd is tartózkodik a térségben.

A halastavakon zajló lehalászások után visszamaradt iszapos tómedrekben különböző parti madarakat: partfutókat, pólingokat, cankókat is megfigyelhetnek. A gázlómadarak közül minden bizonnyal felbukkannak majd nagy kócsagok is. Mivel a vadludakat rendszeresen kísérik ragadozó madarak, így rétisasokat is lesz lehetőség megfigyelni.

Látnivalóra tehát bőven számíthatnak mindazok, akik részt vesznek a Márton-napi túrán. A reggel 9-től délután 16 óráig tartó programban a túra után kézműves foglalkozásokat is tartanak, ahol színes falevelekből és különböző termésekből lehet majd őszi hangulatot idéző alkotásokat készíteni.

November 30-án, szombaton közös adventi készülődést, játszóházat tartanak Biharugrán, a Bihari Madárvártába, ahol kézműves karácsonyi díszeket és ajándékokat is készíthetnek a közelgő ünnepekre. További információkat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága weboldalán olvashatnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek