Ne építsenek kőtornyokat! Ezt most a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kéri

Több szempontból is káros szokás terjedt el a Balaton-felvidék számos helyszínén, ezért a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága egy felhívást tett közzé még szeptember közepén, amelyben látogatóit arra kéri, hogy ne építsenek kőtornyokat a természetben.

"A kövek összegyűjtésével seregnyi apró élőlény élőhelyét teszik tönkre. A kisebb-nagyobb tornyokba rakás idegen a tájtól és balesetveszélyes is. Kérjük, ne építsen kőtornyokat, hagyja, hogy ez a táj úgy maradjon szép és mindenki számára élhető, ahogyan a természet megalkotta! Amikor az ösvényről letér, akaratlanul is letapossa mindazt, ami ott él: apró növényeket és állatokat egyaránt. Kérjük ezért, hogy kizárólag a jelzett turistautakon haladjon!" – fogalmaznak a nemzeti park weboldalán

Forrás: SamuelFrancisJohnson / Pixabay

Hasonló problémával küzdenek Tenerifén, ahol jó pár helyi lakos és szervezet elszánta magát, hogy megálljt parancsol az Insta-fotósok által igen kedvelt kőtornyok építésének. A Playa Jardín és a Puerto de la Cruz partszakaszra már szinte zarándokolnak a turisták, de nem a fürdés, hanem a toronyépítés és fotózás miatt.

A kampányt a helyi szervezetek a tenerifei döntéshozókkal együtt szervezték meg. A felhívást a Teide Nemzeti Park biológusa indította #PasaSinHuella (Ne hagyj nyomot!) névvel, és azt magyarázza benne, hogy micsoda élet és körforgás zajlik a kövek alatt, ha azokat nem háborgatják. Ha viszont mindig összehordják a köveket a turisták egy fotó miatt, akkor az alatta élő állatok és növényi organizmusok elveszítik az élőhelyüket, és a partszakasz szépen lassan tönkremegy.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek