Ingyenes madárlesre várják a turistákat a szomszédban

Minden évben október első hétvégéjén szervezik meg az Európai Madármegfigyelő Napokat - a szomszédos Szerbiában is különös figyelmet szentelnek ennek az eseménynek, írja a Turistički Svet hírportál.

Őszi madárlesForrás: Shutterstock / Készítette: Phovoir

Több mint 20 ingyenes kirándulást szerveznek az országban olyan közismert természetvédelmi területeken, mint például a Zasavica, a Rusanda, Uvac, de néhány védett városi parkban, így a belgrádi Ušće-ban és az újvidéki Futaki parkban is lesznek programok.

A rendezvények fő célja, hogy az emberek kicsit kimozduljanak, és megfigyeljék a madarak változatos élővilágát. A megfigyeléseket több mint 40 európai országban szervezik meg, így próbálják az embereket arra is motiválni, hogy minél többet legyenek a friss levegőn és a természetben.

A Balkánon több mint 2 milliárd madár repül át ősszel, hegyek és vizek felett. A vonulást nehezíti az időjárás, de az orvvadászat is. Azoknak a madaraknak, amelyek inkább éjszaka vándorolnak, a városok jelentik a legnagyobb veszélyt, mivel a sok megtévesztő fény zavarja a tájékozódásukat. 

A kirándulások díjmentesek, jelentkezni pedig ide kattintva lehet néhány személyes adat megadásával.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek