Újra járható a tűzvész után helyreállított tanösvény

Tél végén tűzvész pusztított a Farmos közelében lévő Nagy-nádas területén, ekkor az itt található Kékbegy tanösvény is megrongálódott.

farmosForrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park ( DINPI )/Facebook

A tél végét itt szó szerint kell érteni, ugyanis február 28-án volt a tűz, mely 220 hektárra is kiterjedt, és hatalmas pusztításokat végzett. A Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvány a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal és a helyi természetvédelmi szervezetekkel együttműködve akkor adománygyűjtést hirdetett, hogy helyrehozzák a tanösvényben keletkezett károkat. Végül magánszemélyek, civil szervezetek és cégek felajánlásainak segítéségével tudták felújítani a tanösvényt.

Mivel a Kékbegy tanösvény egy, a Nagy-nádason átívelő 200 méteres fahíd, ezért a tűz hamar belekapott. A felújításkor az elszenesedett, elégett pallókat kicserélték, de pótolták azokat a tönkrement információs táblákat is, melyek a hely élővilágáról meséltek a látogatóknak.

A tanösvényt 2007-ben adták át; a közelben lévő Sóvirág és Nőszirom tanösvényekkel együtt alkotja a 8 kilométeres Hajta Természetismereti Túrát, amit kísérő füzettel vagy mobilos appal lehet bejárni, írja a Turista Magazin.

Az ajánlóban lárható kép illusztráció, forrássa: WikimediaImages/Pixabay.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek