Még halmérőt is találunk ezen a tanösvényen

Az új tanösvény megnyitását a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jelentette be és a Mura-menti Tájvédelmi Körzet, illetve a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum területére invitálja a látogatókat. A Molnári község határában lévő ösvény hat állomáson, 1,7 kilométer hosszan mutatja be a Mura-mente értékeit interaktív formában.

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park / FB

 Az utat biciklivel és gyalog is megtehetjük, de bármivel is indulunk útnak, a pihenőpontokon ne hagyjuk ki a „halmérőt", ahol megismerhetjük és összehasonlíthatjuk a Mura-folyóban élő halfajokat valós méretben. És ha szerencsénk van, egy-egy horgász élőben is meg tudja mutatni a táblán ábrázolt fajokat.

A túra során tanulhatunk az árterekre jellemző erdőtípusokról és a különleges körülményekhez alkalmazkodott növényekről, a folyó menti pagony bebarangolása során pedig megkereshetjük a táblákon bemutatott fajokat.

A folyó partjához közelebb sétálva a Mura tájátalakító hatásairól olvashatunk, a partjára érve egy kavicszátonyt fedezhetünk fel, ahol számos madárfaj lel otthonra. Láthatunk itt kis lilét, a billegetőt és erdei cankót is ha figyelmesek vagyunk. A vízben pedig küllők, illetve német és magyar bucó találja meg a szaporodásához szükséges feltételeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek