Barangoljon a vadregényes városi mélyutak és színpompás lombok világában

A Duna-Dráva Nemzeti Park ősszel is változatos erdei eseményeket kínál, mint megtudtuk programajánlójukból. Október 5-én a hazánk különleges geológiai képződményeit bemutató Geotóp-nap keretében szurdiktúrán vehetnek részt a Lösz-szurdik tanösvényen, mely szekszárdi, hűvös és vadregényes lösz-mélyutak – vagy ahogy a helybéliek hívják szurdikok – világába kalauzolja a résztvevőket.

Löszmélyút a gilicei szőlőhegyen, Szulimán falu mellettForrás: Xbspiro/wikipedia.org

Nincs még egy olyan város Magyarországon, amelynek belterületén ennyi löszbe vájt szurdik, fal vagy mélyút lenne megtalálható. A felfedezésre váró útvonal mini Grand Canyonokon át, a löszbe vájt egykori barlanglakások, hagyományos és modern művelésű szőlőterületek mellett vezet, ahol helyenként csodálatos panoráma fogadja az idelátogatókat.

Október 12-én jelvénygyűjtő rovartúra nyújt bepillantást az állatvilág legnépesebb osztályába, melynek tagjai között a mikroszkopikus példányoktól a gigászi óriásokig minden méretet megtalálunk. A program első részében a trópusok rovarvilágával ismerkedhetnek meg a túrázók, majd a Kenderáztató tanösvényen a Dráva-parton előforduló változatos rovarvilágot kutathatják fel szakember segítségével.

Október 19-én őszi kenutúra kalauzolja a résztvevőket a Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegységére, a Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő értéket képviselő élőhelyeire, ahol először kenutúrát tehetnek a Duna hullámterén található varázslatos Külső-Béda mellékágon, majd a Fehér Gólya Múzeumban egy tartalmas tárlatvezetés során ismerhetik meg a gyönyörű madarak életét.

Az őszi túrák elengedhetetlen kellékeit szolgáltatják a színpompás lombok, melyeket a Bélavár település határában található, bükkel elegyes erdőkben csodálhatnak meg. A túra útvonala a Nyugat-Belső-Somogy és a Közép-Dráva-völgy kistájak találkozásánál húzódó ún. magasparton vezet, ahol az 1950-es években kialakított futóárok-rendszer is található. A túra végén az Igazgatóság vízvári kezelőépületénél hangulatos környezetben szalonnasütésre is lehetőség nyílik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek