14 hely, ahol írók nyomába eredhet

Hol igyon kávét Budapesten, Rómában vagy Párizsban, ha Karinthy, Hemingway, vagy Andersen törzshelyére kíváncsi? Mit lehet ma Petőfi, vagy éppen Shakespeare szülőházánál látni? És hol vannak a legszebb temetők, ahol írok és költők nyugszanak? Összegyűjtöttük.

Mivel ma van a könyv világnapja, összegyűjtöttük a hazai és a nemzetközi írók, költők életének turistáskodásra tökéletes helyszíneit. Híres szülőházak, kávézók és temetők – Kiskőröstől Párizsig.

Szülőházak Kiskőröstől Dublinig

A kiskőrösi ház, ahol Petőfi Sándor született, már az 1880-as évek óta látogatók tömegeit vonzza. A szinte változatlanul maradt utcai szobában a család egykori bútorai között járhatunk, a szabadkéményes konyhában korabeli főzőedények láthatók. A szülőház mellett álló kétszintes emlékmúzeumban Petőfiről szóló állandó kiállítást, valamint egy Kiskőröst bemutató tárlatot lehet megnézni. A két épület közötti sétálóudvar különlegessége az aradi vértanúk emlékfala, valamint az Európában egyedülálló műfordítói szoborpark, amely a Petőfi műveit fordítók portréinak ad helyet. A múzeumhoz tartozik a szlovák tájház is, mely a 18. század elején Kiskőrösre telepített szlovákság hagyományait mutatja be. A múzeumot a Petőfi tér 5. szám alatt kell keresni, nyitva hétfő kivételével 9-17 óráig. További információ itt.

Petőfi szülőháza Kiskőrösön Galéria: 14 hely, ahol írók nyomába eredhetFotó: Vandras / Indafotó

Romániában, Szatmár megyében, Érmindszenten (mai nevén Adyfalván) található Ady Endre szülőháza. A településen két épületet is emlékmúzeumként rendeztek be, a kisebbik, nádfedeles, háromosztatú parasztházban született Ady. A szülőházban eredetileg is a család birtokában lévő tárgyakat, illetve a költő magánéltéhez kötődő dokumentumokat, fényképeket lehet megnézni. A másik ingatlan később, 1907-ben épült fel, négy látogatható terme szintén a családi vagyonból megmaradt tárgyakat mutatja be. A két épület között húzódó udvaron megtekinthető a család gémes kútja, illetve Ady Endre bronz mellszobra. A szülőház 1953-ban leégett, de utána eredeti állapotban állították vissza. A múzeum hétköznapokon 10-16 óra között látogatható. További információ itt.

Mivel a könyv napját Shakespeare halálának évfordulóján tartják, nem maradhat ki ő sem a gyűjteményünkből. Angliában, Birminghamtől 22 kilométerre található Stratford-upon-Avonban, Shakespeare állítólagos szülőháza. A város emiatt borzasztó népszerű turistacélpont: évente mintegy három millióan keresik fel. A Henley Streeten található házban naponta színészek adnak elő a leghíresebb darabokból, a gyerekeket különböző izgalmas játékokkal várják, az állandó kiállításon pedig hat hónaponként cserélik a bemutatott kincseket, hogy legyen valami érdekes a visszatérő vendégeknek is. Shakespeare szülőházát és sírját 15,90 fontért lehet meglátogatni, további infó itt.

Oscar Wilde dublini szülőházában, a Westland Row 21-es szám alatt viszont hiába keresnénk múzeumot. A patinás Trinity College részét képezi, kreatív írás szemináriumokat tartanak itt. A család később innen a Merrion Square 1. alá költözött, az ír zseni itt töltötte gyerekkora nagy részét – ez a ház is áll, de ezt is csak kívülről lehet megnézni. A teret egyébként is érdemes meglátogatni az egységes, György-korabeli homlokzatok, és a kellemes park miatt. (További dublini városnéző tippek itt.)

New York kávéház Galéria: 14 hely, ahol írók nyomába eredhetFotó: Kováts Lajos / FORTEPAN


Törzshelyek: kávéháztól a kocsmáig

Az 1894-ben alapított budapesti New York kávéház a századfordulótól az első világháborúig az irodalmi élet nagyjainak kedvenc találkozóhelye volt. „Volt itt a Pesti Naplónak, a Nyugatnak és Az Est-lapoknak is szerkesztőségi asztala, a 'veseasztalnál' ültek a kritikusok. A vendégkönyvben olyan nevek szerepeltek, mint Josephine Baker, Thomas Mann vagy Maurice Ravel" – írja a Hvg.hu Budapest irodalmi kávéházait bemutató cikke. Aki a New Yorkban kávézik, a fent említettek mellett Babits Mihály, Móricz Zsigmond, Gárdonyi Gáza, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Krúdy Gyula, Tamási Áron, Illyés Gyula, vagy éppen Weöres Sándor nyomdokain teszi ezt. Csak akkor még nem kellett egy ezrest otthagyni egy eszpresszóért.

A New York mellett a Ferenciek terén található Centrált is érdemes meglátogatnia annak, aki a budapesti művészek kedvenc kávéházainak nyomába ered. „Itt kérte meg Babits Mihály Török Sophie kezét, és itt észlelte Karinthy Frigyes betegségének első tüneteit. Műtétje után a Centrálban kezdte el írni az Utazás a koponyám körül első vázlatait" – írja a fent említett cikk.

A budai oldalon pedig a Hadik Kávéház volt Kosztolányi Dezső, Déry Tibor, Rejtő Jenő és Devecseri Gábor kedvence, olykor-olykor még József Attila is megjelent itt. Amíg Karinthy a közeli Verpeléti úton lakott a húszas években, gyakorlatilag ez a kávéház volt az otthona. A Hadikot 2010-es újranyitásakor két részre osztották, az egyik a klasszikus hangulatú Hadik Kávéház, a másik a fiatalos Szatyor Bár.

Egy prágai sörtúrán kihagyhatatlan egy-két korsó erejéig Bohumil Hrabal törzshelye, az U Zlatého Tygra, melynek neve szó szerinti fordításban annyit tesz: az Arany Tigrisnél. Nagyon zajos és nagyon népszerű kocsma: "15 órakor nyit, és azt mondják, 15 óra 3 perckor már nincs egy szabad hely. Ennek ellenére érdemes próbálkozni, már csak azért is, mert itt a pilzenit nem a hagyományos 50 literes hordókból mérik, hanem egy óriási kádból, szén-dioxid helyett pedig levegővel préselik ki, így a sör pont olyan, ahogy azt a sörgyárban kitalálták" – mesélte róla a Travelónak apuska, a Kocsmablogger.

Antico Caffè Greco Galéria: 14 hely, ahol írók nyomába eredhetFotó: Antico Caffè Greco / Facebook


Az 1911-ben alapított párizsi La Rotonde kávéház a Montparnasse negyedben található, olyan irodalmi nagyságok kedvenc helye volt, mint Hemingway, Gertrude Stein, F. Scott Fitzgerald és T.S Eliot. A legendás kávéház előtt piros székek sorakoznak, odabenn buja hangulat, bordóra festett falak és festmények várják a látogatót ma is.

Rómában, a Spanyol lépcső közelében kell keresni a legépszerűbb irodalmi kávéházat: ez az Antico Caffe Greco. Az 1760 óta működő vendéglátóhelynek olyan vendégei voltak az évek során, mint Stendhal, Goethe, Byron, John Keats, Henrik Ibsen, vagy éppen Hans Christian Andersen. A Wikipédia szerint a kávézó ma is írók, politikusok, művészek találkozóhelye.

J.K Rowling rajongói pedig Edinburghbe, a The Elephant House nevű kávézóba látogassanak el. Ha a hátsó szobában – ahonnan a kastélyra nyílik kilátás - kortyoljuk el teánkat, vagy kávénkat, egyértelmű lesz, mi inspirálta a Harry Potter megírására a szerzőt.

Híres nyughelyek Fiumei úttól Pére Lachaise-ig

Ha nem járt még esetleg a Fiumei úti sírkertben Budapesten, a következő hétvégén feltétlenül pótolja a lemaradást! A legegyszerűbb a Keleti Pályaudvarig metrózni, majd innen egy néhány perces sétával érhetjük el a főbejáratot a Fiumei út 16. alatt. A gyönyörű fasorokkal, lenyűgöző síremlékekkel, mókusokkal és madarakkal gazdagon ellátott kertben egy komplett délelőttöt kellemesen el lehet tölteni. Legnevesebb íróink és költőink közül a teljesség igénye nélkül itt nyugszik Ady Endre, Arany János, Babits Mihály, Faludy György, Jókai Mór, József Attila, Karinthy Frigyes, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán, Radnóti Miklós, Szerb Antal és Vörösmarty Mihály is.

Szabályos utcák alakultak ki a kriptákból, Pére-Lachaise temető, Párizs Galéria: 14 hely, ahol írók nyomába eredhetFotó: Bildagentur-Online/guichaoua / Northfoto


A bejáratnál kérjenek egy ingyenes térképet, melyen a leghíresebb elhunytak sírjai be vannak jelölve, így könnyebb a tájékozódás. De Androidra, iOS-re és Windows Phone-ra is letölthetjük a temető applikációját, mellyel könnyedén a minket érdeklő sírokhoz navigálhatunk, és érdekes információkkal gazdagodhatunk az ott nyugvóról.

Ingyenes, és meglepően hangulatos program felfedezni Párizs temetőit is. A legismertebb közülük a Pére-Lachaise, ahol számos híresség sírja található. A teljesség igénye nélkül az irodalmi nagyságok közül itt nyugszik Balzac, Molière, Oscar Wilde, Marcel Proust, Gertrude Stein is. Sétáljunk egy nagyot, keressük meg kedvenc művészeink sírját! A belépés ingyenes, viszont térképet csak pár euró fejében tudunk szerezni. Ha nem szeretnénk erre költeni, töltsünk le és mentsük el, vagy nyomtassuk ki még otthon. Vihetünk egy szál virágot, mécsest vagy valamilyen emléket – persze ez már nincs ingyen, viszont jó érzés így leróni tiszteletünket a nagyságok előtt.

Londonban pedig a Highgate temetőt ajánlanánk a szép sírkertekre fogékonyaknak. Körülbelül százhetvenezren nyugszanak itt, nagyjából ötvenháromezer síremlékben. A temető nemcsak gótikus sírjai, híres halottai – itt helyezték végső nyugalomra például Karl Marxot, és Douglas Adams írót is – miatt különleges, hanem azért is, mert természetvédelmi területen található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek