30 ezer éves barlangrajzokra bukkantak Rovinj közelében

A kőkorszakból származó, 30 ezer évvel ezelőtt készített barlangrajzokra bukkantak az Isztria-félszigeten, a Romuald barlangban. Az ősi alkotáson bölény, zerge és emberi alakok is megfigyelhetők. A felfedezés helyszíne, a Romuald-barlang, Rovinjtól nem messze, északi irányban a Lim-csatorna bejáratánál található. A barlang egy történelmi legendáról híres, miszerint itt élt remete életet Szent Romuald a Benedek-rendi szerzetes, akinek a nevéhez számos csodatétel fűződik.

Ehhez hasonló, a kőkorszakból származó barlangrajzot találtak HorvátországbanForrás: Shutterstock / Készítette: thipjang

A barlang 100 méter hosszú, és a hiedelmek szerint a neandervölgyi emberek életéből fennmaradt maradványokat rejtegeti, ezért számos régész keresi fel, hogy értékes leletre bukkanjon - így kerültek elő a most feltárt, több tíz ezer éves barlangrajzok is.

Az első barlangrajzokat 2010-ben fedezték fel Horvátországban, ekkor piros festékkel felfestett ábrákra bukkantak. A rajzok női alakot tükröző szimbólumokat, állatformákat és férfi alakokat ábrázoltak. Az ásatások során 17 ezer éves szerszámok is előkerültek - adta hírül a szerb Turistički Svet magazin.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek