Szombaton a Dunát ünnepeljük

Június 29-én van a Nemzetközi Duna Nap, amikor a 19 országot érintő folyamot ünnepeljük.

Európa egyik legnagyobb folyórendszere több mint 80 millió ember életében számít nélkülözhetetlen erőforrásnak, vízgyűjtője 20 millió ember számára biztosít ivóvizet, valamint 5000 állat- és 2000 növényfaj élőhelye, olvasható a WWF sajtóközleményében.

Az UNESCO döntésével megvan a lehetőség az öt országra kiterjedő Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum létrehozásáraForrás: LubosHouska/Pixabay

Az emberi tevékenység miatt sokféle veszély leselkedik a folyamra, a közelmúltban azonban történt néhány olyan változás, amely mégis reménykeltő lehet. Az elmúlt évtizedekben a Duna árterének 80 százaléka eltűnt, ez pedig nemcsak az emberekre, hanem a folyó élővilágára is komoly hatással van. Az ártéri ökoszisztéma komplex egyensúlyának helyreállítására egyre nagyobb szükség van, erre jött létre a Danube Floodplain projekt, mely többek között arra is rávilágít, hogy egy természetesebb ártéri ökoszisztéma egyúttal az árvízi védekezést is nagyban támogatja.

Óriási előrelépés az is, hogy nem épül meg a tervezett vízerőmű a Murán. A Duna vízgyűjtőjéhez tartozó folyó élővilágát fenyegették a gátak és az erőművek, a Murára tervezett erőmű hatásai Magyarországot is érintették volna. Végül több civil szervezet és a lakosság nyomására a szlovén kormány elállt az eredeti tervtől.

A folyó több ezer állat élőhelyeForrás: David Strobel/WWF

Az is biztató, hogy a osztrák Mura szakasz 13 000 hektárnyi területét Bioszféra Rezervátummá nyilvánította az UNESCO. A döntéssel így formailag is megszületett a lehetőség az öt országra kiterjedő Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum létrehozására.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek