Szlovénia mégsem épít vízerőművet a Murán

  Szlovénia nem épít vízerőművet a Mura több szlovéniai szakaszán, miután az építkezés ellen több külföldi és belföldi környezetvédelmi szervezet is tiltakozott.

  Dráva-partForrás: ifj. Hódossy Attila/Duna-Dráva Nemzeti Park/Facebook

  Az első vízerőművet a magyar határhoz közeli Hrastje-Mota település mellett építették volna meg, írja a greenfo.hu. A projekt előkészületeire eddig 10 millió eurót költöttek, arra hivatkozva, hogy a vízerőmű segíti majd Szlovéniában abban, hogy teljesítse kötelezettségét, miszerint néhány éven belül az energiafelhasználás 25 százalékát zöld energia teszi ki az országban.

  A tiltakozó szervezetek szerint viszont épp az erőmű ártott volna a környezetnek - a vízerőmű építése a föld alatti vizek szintjének csökkentésével veszélyeztette volna az ivóvízellátást, és komoly ökológiai károkat okozott volna a térségben, mivel eltűntek volna a területre jellemző hal- és madárfajok. A terület annak az öt országot összefogó Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumnak a része, amelyet más néven Európa Amazonasának is hívnak.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!