Profi hegymászók kutatnak a hegynek ütközött iráni repülőgép roncsai között

A kutatócsapatok megtalálták az Iran Aseman Airlines nevű légitársaság vasárnap lezuhant repülőgépét - írja az MTI a Press TV angol nyelvű iráni hírtelevízió hétfői közleménye alapján.

A mentőegységek pirkadat előtt érték el a szerencsétlenség helyszínét. Az időjárási viszonyok javultak, így egy helikopter is csatlakozott a kereséshez. A kutatásban 150 profi hegymászó is részt vesz - írta az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség. A légitársaság szerint az ATR-72 típusú, két turbólégcsavaros gép mind a 60 utasa és a személyzet hat tagja is életét veszítette. Az IRNA állami hírügynökség szerint 59 utas volt a gépen, mert valaki lemondta az utat.

Az EP3704-es számú járat a teheráni Mehrábád repülőtérről tartott az ország délnyugati részén fekvő Jászúdzs városába, és Szemírom közelében, a fővárostól mintegy 620 kilométerre délre csapódott a földbe egy hegyvidéki területen. A baleset oka a ködös időjárás lehetett, de az iráni polgári repülési hatóságok csak akkor tudnak biztosat mondani, ha megtalálták a feketedobozt. Az olasz-francia fejlesztésű, regionális utakhoz használt gépet az 1980-as években tervezték. A szóban forgó iráni utasszállító több mint 24 éves, és hat évvel korábban kivonták a forgalomból. Csak három hónappal ezelőtt állították újra üzembe - írta honlapján egy repülésbiztonsággal foglalkozó szervezet.

Az Iran Aseman Airlines egyik ATR 72–500/600 típusú gépeForrás: Fabrizio Berni / Wikipedia

Az elmúlt évtizedek szankciói miatt Irán a legtöbb repülőalkatrészhez képtelen volt hozzájutni, az iráni légitársaságok gépparkja elöregedett, és emiatt már több baleset is történt. Az iráni atomprogramról 2015-ben kötött megállapodás után azonban a büntető intézkedések nagy részét feloldották, és Teherán nem sokkal később repülőgépek tucatjaira adott le megrendelést nyugati gyártóknak.

Ezek is érdekelhetnek