Májusi hó fedte be Európát

Régen jobb volt, szoktuk mondani, pedig régebben sűrűbben fordult elő, hogy cidriztünk májusban (fagyosszentek, ugye). Szóval alapvetően nem kéne ekkora meglepetésnek lennie egy nagy májusi lehűlésnek, de a globális felmelegedésben elkényelmesedett Európát alaposan meglepte az időjárás.

Sarkvidéki légtömegek törtek be északról a hétvégén, és ilyenkor szokatlan eseményeket idéztek elő: fagyot és havazást.  

2019. májusi havazás Olaszországban, az Appenninekben.Forrás: Severe Weather Europe/Facebook

Mivel inkább a nyugati országrészt érintette a hideg beáramlása (itt sok helyen nappal se volt melegebb 4 foknál, plusz szakadó eső és viharos szél), ezért a nagyon nyugati 900 métert alulról karcoló Kőszegi-hegységben a fagypont alá süllyedt a hőmérséklet. Így itt havazásba váltott az eső, hétfő reggelre stabil 3-4 centis hóréteg alakult ki. Hópelyheket egyébként a Bakonyban és Mátrában is észleltek.

FRISSÍTÉS: A Mátrában és Bükkben is kifehéredett a táj az Időkép szerint.

A lehűlés és a hó nyugaton is nagyon gyorsan, egyik napról a másikra jött. Ez a képpár Ausztriában készült az elmúlt napokban:

Szlovéniában is pórul járt, aki nyári gumival mászott fel egy hágóra:

Olaszország közepén, Abruzzóban még a sztrádákat se sikerült letakarítani:

Ausztriában, Tirolban, 1079 méter magasan 26 centi friss havat mértek:

Ettől északra is havazott természetesen, Dániából, Németországból, Franciaországból és Belgiumból is jelentettek havat többek között. Délebbre és alacsonyabb magasságokon viszont a szélvihar és a töméntelen sok eső okozott gondot. Az alábbi kép a víz alá került albániai Vlorében készült:

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek