Havazással toppan be a tavaszi tél Ausztriába

Megtörtént a komoly hidegbetörés Európába, amire a meteorológiai szolgálatok már jó ideje figyelmeztettek. A tavasz egyelőre a múlté, Magyarországon is télvégi időjárás van így április közepén. Hát még Ausztriában, ahol méretes hegyek is vannak. A Wetter.at osztrák időjárási oldal arról ír, már leesett egy jó adag hó az Alpokban, és még több hullhat a hétvégén.

Persze ott ezt megszokták, „tipikus áprilisi időjárásként" ír erről a Wetter.at. Hideg levegő és sok csapadék érkezik a térségbe, 10-15 fokos lehűlést okozva. Sok helyen már most hó van, Weinebene, Bad Kleinkirchheim, Turracher Höhe és Falkert vidékeiről is betettek havas webkamera-fotókat a cikkbe.

A 2019. január 5-i ausztriai hóhelyzet csendélete. Képünk illusztráció.Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Karmann

Sok helyen, alacsonyabb magasságokon persze inkább esőt várnak. Csütörtökön a Déli-Alpokban eshet sok csapadék, aztán az ország más részeire is átterjed az eső és hó. A hóhatár 900-1300 méter körül alakul, de szépen kúszik lejjebb a lehűléssel és az erősödő északi széllel. Ez az idő marad pénteken is, szombatra pedig akár 400 méterre is lecsúszhat a hó megmaradásának határa.

Ahogy Magyarországon is, vasárnaptól lassú melegedés indul, lassan elkotródnak a felhők és kisüt a nap. A hóhatár pedig jó magasra megy ismét, az alacsonyabb tájakon olvadás várható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek