Sisak nélkül ne bringázzunk ezen országokban!

A turisták jelentős hányadával előfordul, hogy külföldön szeretné a környéket kerékpáron felfedezni. A legjobb eszköz e célra, hisz relatíve gyors, bárhol lepattanhatunk róla, autóknak szűk helyekre is behajthatunk, könnyű vele parkolni, nem pöfög, nem büdös, nem szennyez, egészséges testmozgásra sarkall.

Szóval az előnyök számolatlanok, viszont a KRESZ általában a bicósokra is vonatkozik, külföldön is. Az egyik legfőbb gondunk lehet az, hogy vajon kell-e sisakot viselni. Magyarként egyértelmű lehetne, hogy nem, de a világ országaiban azért már nem egyértelmű ez. Erre találtunk jó megoldást az I Fucking Love Maps Facebook-oldalán, ahol az új-zélandi Stuff adatait vizualizálták a StatistaCharts segítségével.

A nevezők a tengert is láthatják a verseny közbenForrás: Uvati Vitar bike maraton

A térkép arról szól tehát, hol kötelező a bukósisak, kinek kötelező és büntetnek-e érte. Ez alapján látszik, hogy a világ legnagyobb részében bátran tekerhetünk bukó nélkül, bár Észak-Amerikában jobban oda kell figyelni a helyi szabályozásokra. Ha már Amerika, az argentinoknál kötelező csak a sisak a kontinensen, illetve a chilei szabályozás írhatja elő itt-ott.

Európában a szigor inkább a gyerekekre áll: a franciáknál, svédeknél, izlandiaknál, letteknél, cseheknél és osztrákoknál a gyerekeknek kötelező a sisak, a finneknél mindenkinek, bár nem büntetnek, a spanyoloknál pedig összetett a szabályozás.

Afrikában csak Namíbiában és a Dél-afrikai Köztársaságban; Ázsiában csupán Japánban és Dél-Koreában; Óceániában pedig Ausztráliában és Új-Zélandon kell résen lenni a sisakügyi kötelezettségekkel.

Persze hozzá kell tennünk, hogy a bukósisak roppant hasznos találmány egy kerékpárosnak: mivel nem védi őt karosszéria, könnyen koponyatörés lehet egy egyszerűbb esés vége is. Az pedig fáj, szóval használjuk inkább.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek