Merüljön cápák közé vagy cirkuszozzon egész éjjel: ide utazzon júliusban!

Ismét elkezdődött egy hónap, ezért jövünk a szokásos havi úti cél ajánlónkkal. Ezúttal két különböző kontinensről választottunk. Az egyik helyszín Dél-Afrika, ahol nemcsak a szafarizáshoz tűnik legjobb választásnak a július, de Nelson Mandela születésének századik évfordulóját is ebben a hónapban ünnepli az ország, így a szokottnál is több programra lehet számítani. A másik úti cél nyáron mi más lehetne, mint a Balaton: a legnépszerűbb magyar nyaralóhely, amely idén igyekszik még többet nyújtani a strandolásnál. A part mentén egymást érik a kulturális és gasztronómiai programok, ráadásul júliusban tartják a Cirkuszok Éjszakáját is. 

Nelson Mandela 2018. július 18-án lenne száz éves. A faji megkülönböztetetésért és a dél-afrikai demokráciáért harcoló politikus életfogytiglani börtönbüntetésből szabadulva lett végül az ország első feketebőrű elnöke. Az apartheidet felszámoló erőfeszítéseiért az ország korábbi elnökével megosztva 1993-ban Nobel-díjat is kapott. Emlékét szerte az országban több helyen is őrzik.

Járja végig a Mandela-emlékhelyeket!

A centenárium örömére egy mobilalkalmazás is készült. A 100 places and spaces elnevezésű app segít felkeresni és interaktív módon megtapasztalni a Mandelához kötődő helyeket (letölthető Androidos és iOS rendszerű telefonokra is). Jelenleg 27 hely található az alkalmazásban, közöttük olyan ismertebbek, mint a Capture Point a Durbanhez közeli Howick-ban (ahol elfogták Mandelát a bebörtönzése előtt; a hely ingyenesen és folyamatosan látogatható), és olyan kevéssé ismertek is, mint Madiba kedvenc étterme és kávézója.

A Capture Point acélrudakból készült Mandela-mementójaForrás: Shutterstock

A Madibának becézett vezető az ország keleti részén, a Mthathához tartozó Qunuban született, ahol szülőháza ma is látogatható. Az előtte található kertecskében a látogatók és rajongók kézzel írott kavicsokat hagytak emlékül, Mthatha központjában pedig egy múzeumot neveztek el róla. De érdemes felkeresni a Fokváros előtt, a tengerben fekvő Robben szigetet is, ahol sok más szabadságharcos társával együtt raboskodott évtizedeken át. Ő volt a 466-os számú rab, aki 1964-ben ideérkezett, ezért sok helyen máig úgy utalnak rá, mint „46664"-re. A Robben sziget ma az UNESCO világörökség része, naponta indítanak ide szervezett kirándulásokat Fokvárosból.

A Robben sziget, ahol Mandela is raboskodottForrás: Shutterstock

Ha azonban igazán komolyan akar megemlékezni róla, csatlakozhat egy közmunkás akcióhoz is – Mandela születésnapján ez a szokás Dél-Afrikában. A nagyobb részt önkéntesekből álló Better SA szervezet arra szakosodott, hogy a  hirtelen beugróknak is tudjon bármikor egy kis munkát adni. Ha ehhez mégsincs kedve, de szívesen támogatná a dél-afrikai országok helyzetének javításán dolgozó szervezet munkáját, akkor megteheti ezt egy póló vásárlásával is.

Travelo-tipp:
Béreljen autót! A világ egyik legszebbnek tartott autós útvonala a Fokvárost a Jóreménység-fokkal összekötő panorámaút. Útba esik rajta Simons Town, amely a legjobb hely, ha pingvinekkel szeretne barátkozni, de jót lehet menni a „Kertúton" (Garden Route) is, melyen a Mossel-öböltől a Storms River-ig futó háromszáz kilométert értik. Ha gyerekekkel utazik, pláne kihagyhatatlan élmény – útközben ugyanis van egy elefántrezervátum, egy delfinárium és számos kalandpark.

A cápalestől a szafarikig

A Dél-Afrikai Köztársaság természeti értékeiről könyveket lehetne írni. Ha vizes élményekre vágyik, jó tudni, hogy épp júliusban kezdődik a bálna- és cápales szezonja is. Utóbbinak központja Gansbaai, ahol pontosan azt élheti át, amit a National Geographic-en látott: azaz ketrecben merülhet a fehér cápák közé. A kalandra bárki benevezhet, nem kell hozzá búvártudás, elég, ha tud úszni. Inkább bátorságra lesz szükség: a ketrecet ugyanis közvetlenül a hajó mellett engedik a vízbe a vadul csapdosó nagyhalak közé. Ilyen egynapos, szervezett túrákat Fokvárosból indítanak Gansbaai-ba.

Fehér cápa testközelbenForrás: Shutterstock

Persze dél-afrikai kirándulása nem múlhat el anélkül, hogy szafarizott volna. A világ egyik legjobb nemzeti parkja az ország északkeleti részén, a Mozambikkal közös határ mentén terül el. Július pedig kiváló alkalom az állatlesre, hiszen a tél közepén járunk: az időjárás enyhe és száraz, éjszakánként pedig tiszta égbolton gyönyörködhetünk a milliónyi csillagban. (Annyi kiegészítéssel, hogy ez csak az ország keleti részén igaz. Fokvárosban ilyenkor is előfordul eső és zivatar.) Az állatok ilyenkor a folyópartokon és vízlyukak mellett gyűlnek össze, tehát sokkal könnyebb megfigyelni őket, mint nyáron, amikor szétszóródnak a kizöldült tájban (és a rengeteg rovar is zavarja a megfigyelést).

Télen nem távolodnak el a víztől az állatok, így készülhetnek az ehhez hasonló felvételekForrás: Shutterstock

Ez persze némi hátránnyal is jár: minél nagyobb az esély az állatok megfigyelésére, ahogy a tél halad előre, úgy lesz kevésbé kellemes a szemnek a kiszáradt táj. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az éjszakák ilyenkor kifejezetten hidegek lehetnek. A hatalmas dél-afrikai nemzeti parkokat ráadásul kerítés veszi körül – ellentétben például botswanai vagy zimbabwei társaikkal, így az állatok nem tudnak túl messzire elvándorolni.

Plusz két tipp a luxus kedvelőinek:

A Garden Route-on fekvő Knysna városának utcái július első felében élénkülnek meg, ekkor kerül sor ugyanis az évente megrendezett Osztrigafesztiválra. Ilyenkor tíz napon át ez az ínyencség van a főszerepben – leöblíteni természetesen a kiváló helyi borokkal lehet. Aztán ott a Vodacom Durban rendezvénye KwaZulu-Natal tartományban: júliusban zajlik ugyanis Durban város válasza az Ascot-i derbyre, ami Dél-Afrika első számú sporteseménye is egyben.

De ha önnek a Balaton a riviéra...

Bár vannak még strandolásra, sportolásra és természetlesre alkalmas tavak Magyarországon a Balatonon kívül is (pl. itt és itt is  ajánlottunk már kettőt), úgy találtuk, hogy ebben a hónapban programokért a magyar tengerhez érdemes beköszönni. Siófok például dúskál a rendezvényekben, előadásokban és koncertekben, hiszen várossá válásának ötvenedik születésnapját ünnepli. Július 1-jén a látogatók birtokba vehették az új ötven méteres óriáskereket is. A Plázson nagyon erős lesz a felhozatal idén júliusban: 7-én Révész és Závodi a Piramisos időkből ismert nótákat játszanak majd, 20-án Siófok 50 – Lovasi 18 címmel Lovasi András ünnepel az első ötven évének legjobb dalaival, de lesz One Dance fesztivál is hip-hop, reggaeton hangulattal, fellép majd Sean Kingston is, miközben hamisítatatlan 2000-es évekbeli partihangulatot is ígérnek.

Idén ismét megrendezik a New Orleans Jazz Fesztivált Siófokon a Fő téren, ahol olyan zenekarok lépnek fel, mint az Apáti Dixieland Band vagy a Hot Jazz Band. Így aztán július 12. és 15. között kellemes hangulatú, nyáresti koncerteknek örülhetnek a jazz zene kedvelői Siófokon.

Újra forog a siófoki óriáskerékForrás: Balaton Parti Kft. Siófok Óriáskerék

Idén nyáron is zajlik összművészeti fesztivál a Balaton körül, mely már június 22-én elkezdődött. Idén először Badacsonyba is áthajózik a Kultkikötő: a Laposa Borbirtok FrissTeraszán júliusban és augusztusban lehet majd a koncertek ritmusára poharazgatni. A programokat részletesen itt találja. Érdemes figyelni a programbontást, mert gyerekelőadások is lesznek bőven a hétvégéken és sokszor hétköznapokon is! A teljesség igénye nélkül július 7-én délelőtt Balatonföldváron például a Babszem Jankó bábelőadás, július 15-én a Háromágú tölgyfa tündére lesz Balatonbogláron. Utóbbi faluban egy mini bor- és jazzfesztivált is beszúrtak a programözönbe – erre július 11. és 14. között kerül sor.

Fesztivál, bábelőadás és Halálgömb - ez még mindig Balaton!

De ha már gyerekeknél tartunk, akkor jó, ha tudja, hogy Balatonszárszó is jolly jokere lehet az esős napoknak. Itt ugyanis a Csukás István Színház péntektől vasárnapig több előadással is készül a hónap folyamán és nem csak a gyerekeknek! Július 28-án Süsü, a sárkány lesz műsoron, 30-án pedig az Alma együttes zenél. A mesejátékokon túl a felnőtteket is várja a színház: többek között Harsányi Gábor Bazi nagy magyar lagzi vígdrámájával, a hó végén (27-én) pedig Budapest Bár koncerten vigadhatnak majd.

Július végén (25. és 29. között) az északi parttal érdemes tervezni, ekkor kerül sor a 25. Vonyarci Boros Forgatagra, melyen mindennap lesz utcabál, sőt még egy Péterfy Bori és a Love Band koncert is. Napközben gyerekprogramokkal szórakoztatják a kisebbeket.

Balatonalmádiban július 20. és 30. között Hungarikum fesztivál lesz. A Városháza térre tizedszerre szervezett programsorozaton klasszikus magyar finomságokat lehet majd kóstolni tányérról és pohárból, népművészeti és kézműves portékákat lehet vásárolni, a gyerekeket pedig magyar rajzfilmekkel és népmesékkel várják. A részletes programot remélhetőleg hamarosan feltöltik ide.

A "Halálgömb" a Richter Flórián cirkuszbanForrás: Facebook

A Cirkuszok Éjszakája programsorozat az egész tó környékét befocizza, július 14-én ráadásul több helyszínen is lesznek előadások. Az Eötvös Cirkusz Révfülöpön, az Exit Cirkusz Siófokon lép fel, míg a Richter Flórián Cirkusz Zamárdiban, a Magyar Nemzeti Cirkusz Balatonlellén, a Hungária Nagycirkusz Alsóörsön, az Utazó Budapest Nagycirkusz pedig Keszthelyen vendégeskedik. Az egyik biztosan nem esik messze az aktuális szállásától. A Richter Flórián Cirkuszba közkívánatra visszatér a Brazíliából származó Diorios motoros csoport, akik most egy új világrekordot mutatnak be. Míg tavaly öt motorral cikáztak a csapat tagjai a 4,5 méter átmérőjű „Halálgömbben", ezt most hat motorral fogják megismételni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek