Videó: Letartóztatták az ökoaktivistákat, akik narancssárga porral fújták be a Stonehenge szikláit

A Stonehenge egy újabb olyan kulturális nevezetesség, amelyet a Just Stop Oil környezetvédelmi aktivistái vettek célba akik narancssárga porfestékkel permetezték be az 5000 éves ősi helyet a délnyugat-angliai Wiltshire-ben. A bejelentésre reagálva a rendőrség két gyanúsított letartóztattak.

A Just Stop Oil klímakampánycsoport által közzétett videón készült képen az aktivisták láthatók, amint narancssárga anyagot permeteztek Stonehenge ősi köveireForrás: AFP/Handout

A Guardian szerint az éppen ott tartózkodó látogatók megpróbálták megállítani a vandálokat. A Just Stop Oil mindkét aktivistáját megnevezte közleményében (Niamh Lynch (21) és Rajan Naidu (73). Naidu azt mondja: „A narancssárga kukoricalisztet, amellyel szemet gyönyörködtető látványt készítettünk, hamarosan elmossa az eső, de az éghajlati és ökológiai válság katasztrofális következményeinek mérséklése érdekében sürgősen hatékony kormányzati intézkedésekre van szükség."

A Just Stop Oil azt„követeli, hogy a hivatalba lépő brit kormány lépjen fel az olaj-, gáz- és szénkitermelés és -égetés 2030-ig történő megszüntetéséért.

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Rishi Sunak azonban elítélte az incidenst, és a The Guardiannek azt mondta:

Ez egy gyalázatos vandalizmus az Egyesült Királyság és a világ egyik legrégebbi és legfontosabb emlékművével szemben".

A Stonehenge köveire fújt narancssárga porfestéket azóta eltávolították. Az angol örökség vezérigazgatója, Nick Merriman a BBC Radio 4-nek elmondta, hogy úgy tűnik, hogy "nincs látható sérülés" az 5000 éves nevezetességen, miután a szakértők kitakarították a helyszínt.
Korábban a Just Stop Oil aktivistái a londoni British Library Magna Cartáját, a fővárosi Nemzeti Galériában pedig műalkotásokat, köztük Vincent van Gogh Napraforgóit (1888) vették célba – írja a theartnewspaper.com.

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek