Egy hamburgi koncertet és a berlini repülőtér működését zavarták meg klímaaktivisták

A karmesteri pulpitusra váratlanul felugró klímaaktivisták zavarták meg a Berlini Filharmonikus zenekar hamburgi koncertjét - közölte csütörtökön a zenekar alapítványa. Ugyanez a társaság miatt a berlini repülőtéren is átmenetileg leállt a közlekedés - írja az MTI.

Az aktivisták elzárták a repülőtérre vezető forgalmat isForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christoph Soeder

Az első eset szerda este történt a hamburgi Elbai Filharmónia koncertpalotában: az Utolsó Nemzedék nevű csoport két aktivistája a koncert kezdete előtt néhány másodperccel jelent meg a karmester helyére ugorva, majd rövid szónoklatba kezdtek. Beszédükben a klímakatasztrófa veszélyeire igyekeztek felhívni a közönség figyelmét, és ellenállásra szólítottak fel a német kormány szerintük "határozatlan" klímapolitikája ellen. A közönség bekiabálásokkal próbálta őket távozásra bírni. Az aktivisták a rövid beszéd után elhagyták a helyszínt és az eseményről készült videofelvételt közzétették az interneten.

Csütörtökön szintén az Utolsó Nemzedék csoport tiltakozó akciója miatt átmenetileg leállt a közlekedés a berlini nemzetközi repülőtéren több személy illetéktelen behatolása miatt.

Az Utolsó Nemzedék nevű éghajlatvédelmi csoport több aktivistája pillanatragasztóval a pálya burkolatához rögzítette magát, egy társuk pedig felvételeket készített az akcióról - számolt be a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság.

Az akció első fél óráját közösségi portálokon élőben közvetítették. A felvétel alapján a rendőrség nagyjából a tizedik percben érkezett az aszfalthoz rögzített fiatalemberekhez.

Az első aktivisták 16 óra körül hatoltak be a repülőtérre, átvágva a területet védő kerítést. A reptér tájékoztatása szerint a közlekedést 18.20 óra körül indították újra.

Az éghajlatvédelmi erőfeszítések azonnali növelését követelő csoport az utóbbi hónapokban számos hasonló figyelemfelkeltő és tiltakozó akciót hajtott végre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek