Videó: Ilyen különös lényeket fedeztek fel a Csendes-óceán legmélyén

A Föld tengereinek mélye még mindig nagyrészt felfedezetlen, sőt a Holdat is sokkal jobban feltérképeztük, mint az óceán fenekét és az ott élő különös lényeket. Ezért a tudósok egyre többször kísérlik meg felfedezni a mélységek titkait. Legutóbb a Csendes-óceán mélyébe, a Clarion-Clippertonne zónába, a Mexikó és Hawaii közötti térségbe küldtek le egy távirányítású robotot 5500 méter mélységbe. Mutatjuk mit találtak!

A teljesen áttetsző tengeri uborka is az új felfedezések között vanForrás: SMARTEX/NHM/NOC

A kutatók alig akarták elhinni, de összesen 5142 olyan új állatfajt találtak, amelyek állandó sötétségében élnek. Thomas Dahlgren, a Göteborgi Egyetem tengerökológusa elismerte, a felfedezés hatalmas jelentőséggel bír a tudósok számára is. Megfigyeléseik szerint a bizarr külsejű, a Föld legkevésbé ismert részén élő állatok feljebbről származó szerves anyagokat, valamint állati tetemeket fogyasztanak – írja a ripost.hu.

Becslések szerint az itt lent élő tíz állatfaj közül csak egyet ismer a tudomány – árulta el Dahlgren. A kutató rávilágított, hogy a terület felfedezését a sötétség, a nagy víznyomás és a mélyben lévő hideg is nehezíti – írja a sciencealert.com.

A most megismert élőlények egy részéről videót is közzétettek. Az egyik legérdekesebb az Elpidiidae családhoz tartozó tengeri uborka, amely teljesen áttetsző, így tökéletesen látható az emésztőrendszere is. Felfedeztek továbbá olyan rózsaszínes üvegszivacsot is, amely akár 15 ezer évig is élhet. Egy másik állatot csak tengeri malacként emlegetnek az apró, tömzsi lábai miatt. A szakemberek tovább folytatják a kutatásaikat, a most megismert, és az eddig ismeretlen lényeket is tovább kutatják.

Íme a videó az újonnan felfedezett lényekről:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek