Megnyílt a világ első mélytengeri régészeti parkja

Málta legnagyobb szigetének délnyugati sarkában nyílt meg az a vadonatúj mélytengeri régészeti park, amelyet csak a nagyobb mélységbe, barlangokba merülő, komolyabb képzettségű technikai búvárok kereshetnek fel személyesen. Mindenki másnak marad a parkról készült virtuális múzeum – adta hírül a TimeOut.

A víz alatti régészeti parkot csak technikai búvárok látogathatjákForrás: Facebook/The Virtual Museum - Underwater Malta

A jelentős régészeti értéket képviselő park 105-115 méteres mélységben, 67 ezer négyzetméteren helyezkedik el. A területen, amelyet 2020-ban jelöltek ki, a finom iszap és a homok, valamint a kihalt korallzátonyok rengeteg régészeti kincset rejtenek. A sziklás kiemelkedésekben a park felfedezői számos ovális alakú ókori görög amforára és további értékes tárgyakra lelhetnek.

A személyes látogatás csak a technikai búvárok számára lehetséges, van azonban egy virtuális múzeum is, amelynek köszönhetően bárki elmerülhet e hihetetlen úti cél egyedülálló kulturális örökségében, emellett a „Dive into History 360" elnevezésű projektnek köszönhetően VR-eszközökkel is felfedezhető Málta víz alatti világa.

Bár a park varázslatának személyes megtapasztalása szigorú búvároktatáshoz kötött, a múzeum látogatása lenyűgöző élménynek ígérkezik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek