Ritka, mélytengeri kannibálok sodródtak partra Oregonnál

Az elmúlt hetekben több ritka, mélytengeri kannibálhal teteme sodródott a partokra az amerikai Oregon államnál. A jelenség okát egyelőre a kutatók sem tudják – olvasható a Live Science oldalán. 

Partra sodródott lándzsahal tetem OregonnálForrás: Facebook/Oregon State Parks

Az oregoni nemzeti parkok szervezete azt írta, hogy az elmúlt hetekben több az Alepisaurus ferox (Hosszúorrú lándzsahal) fajhoz tartozó példány tetemét találták Nehalem és Bandon között. A hosszúorrú lándzsahal általában trópusi és szubtrópusi vizekben él, körülbelül 200–1000 méteres mélységben. 

Az Alepisaurus ferox az egyik legnagyobb mélytengeri hal, amely akár 2 méter hosszúra is megnőhet. Az egyedek képesek megváltoztatni nemüket a szaporodás érdekében, ha valamelyik nemből csak kevés van, vagy egyáltalán nincsen. Ebben az esetben a másik nemből néhány példány átalakul a hiányzó nem képviselőjévé.

Az egyik nemrégiben talált egyed még életben volt, amikor partra mosta a víz, ezért visszasegítették az óceánba, és el tudott úszni – írta oldalán a nemzeti park.  

És, hogy miért kannibál halak? Mert hatalmas szájukban két nagy kiálló, agyarszerű fog található, mellyekkel éjszaka is könnyedén zsákmányul ejtenek más halakat, fejlábúakat és rákokat.

Egyelőre nem tudni, hogy most miért sodródtak partra a lándzsahal tetemek; a kutatók szerint egy betegség, vihar vagy az időjárás-változás állhat a jelenség hátterében. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek