Ez szörnyű: 1000 állat elpusztult a híres bangkoki piacon kitört tűzvészben

Körülbelül 1000 állat pusztult el egy tűzben Bangkok híres, szabadtéri Chatuchak piacán kedd hajnalban, ahol csaknem 100 üzletet teljesen kiégett. Madarak, kutyák, macskák és kígyók égtek halálra a ketrecükben a kisállat zónában, ahol patkányok, pitonok és gekkók is voltak.

Kiégett állatketrecek láthatók a thaiföldi Chatuchak piacon, melyben körülbelül 1000 állat pusztult elForrás: Anadolu via AFP/2024 Anadolu/Valeria Mongelli

A tüzet elektromos rövidzárlat okozta – közölték a hatóságok, hozzátéve, hogy személyi sérülésről nem érkezett jelentés – írja a BBC.

Az incidens miatt ismét felszólították a hatóságokat, hogy zárják be a kisállat-övezetet, amelyet régóta kritizálnak az állatok rossz életkörülményei miatt, és ahol állítólag magas a betegségek és az elhullás aránya.

A szűk sávokban zsúfolt üzletek tízezrei révén Chatuchak Délkelet-Ázsia egyik legnagyobb piaca. Ez egyben a legnagyobb és legismertebb thaiföldi hétvégi piac, mely minden szombaton és vasárnap közel 200 000 turistát vonz.

De a piac kisállatokat árusító része egész héten nyitva tart.

Kutyák sétálnak el leégett bódék mellett a bangkoki Chatuchak piaconForrás: Anadolu via AFP/2024 Anadolu/Valeria Mongelli

Amikor ideértem, minden eltűnt, minden elégett" –mondta Amporn Wannasut, egy bolttulajdonos, aki a tűz miatt riasztotta a piacot. A 42 éves férfi házi kedvencként többek között teknősöket, pitonokat és kígyókat árult.

Az Emberek az állatokkal való etikus bánásmódért nevű csoport (Peta) szerint a tűz "felhívja a figyelmet a cselekvés sürgős szükségességére".

Egy szerencsés kis túlélő, egy szurikáta látható ketreclében a bangkoki Chatuchak Market állatkereskedésébenForrás: Anadolu via AFP/2024 Anadolu/Valeria Mongelli

A Peta sürgeti a thaiföldi kormányt, hogy azok a létesítmények, ahol a fogságban tartott állatok szenvednek, soha többé ne nyissanak ki.

A thaiföldi Wildlife Friends Foundation a Chatuchak piacot "Bangkok szégyenének" nevezte.
"E szegény állatok közül sokat csempésznek be az országba, gyakran illegálisan. Ez erkölcstelen, kegyetlen, egészségügyi és biztonsági kockázatot jelent, és teljesen szükségtelen" – mondta az alapítvány igazgatója, Edwin Wiek. 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek