Thaiföldön már rendőrök fegyelmezik a rakoncátlan makákókat

A thaiföldi Lop Buri tartományban külön rendőri egységet állítottak fel a rosszul viselkedő makákókkal szembeni fellépésre. Az utóbbi időben ugyanis aggodalmat váltott ki a lakosság körében a makákók egyre agresszívebb viselkedése. Megszaporodtak az olyan incidensek, amikor a majmok akár sérüléseket is okoztak az embereknek.

Mindent visznek, amit megkaparintanakForrás: Mx. Granger/Wikipeida

A média több olyan esetről számolt be a helybeliek közlésére hivatkozva, hogy a majmok hirtelen támadtak emberekre, és különböző dolgokat ragadtak el tőlük.

Előfordult, hogy diákok mobiltelefonját lopták el a majmok" – mesélte el egy Lop Buriban élő szabó, hozzátéve, hogy hiába próbált meg utánuk szaladni, semmit sem tehetett, mert a majmok pillanatok alatt fenn teremtek egy magas épületen.

A majmokra állított rendőrök a hét eleje óta járőröznek a forgalmas régiókban. Az egység tagjait csúzlival szerelték fel, hogy távol tudják tartani a majmokat. A visszajelzések szerint ez a módszer jobban beválik, mint a korábbi, amikor nyugtatólövedékkel próbálták elkábítani a makákókat. A nyugtató ugyanis csak pár perc múlva hatott, és a majmok közben még fel tudtak mászni a házak tetejére, megúszva a befogást.

A turisták is csak addig örülnek a társaságuknak, amíg nem járnak pórul - illusztrációForrás: Vishal Bhatnagar/NurPhoto

A város utcáira csalival ellátott ketreceket is kihelyeztek, amelyekkel néhány nap alatt 20 majmot tudtak befogni. Az elfogott állatokat először állatklinikán vizsgálják meg, későbbi sorsukról azonban még nem döntöttek. A hatóságok olyan hosszú távú megoldásban gondolkodnak, mint például az állatkerti elhelyezés.

Lop Buri tartomány azonos nevű fővárosa mintegy 140 kilométerre fekszik Bangkoktól. A tartományban egy 2023-as felmérés szerint több mint 5700 makákó él. Thaiföldön védett állatnak számítanak a majmok, írja az MTI. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek