Ezekről tudnod kell, mielőtt Velencébe utaznál

Velencében új szabályok léptek életbe, amelyek tiltják a hangszórók használatát és 25 főre korlátozzák a turistacsoportok méretét. Az intézkedéseket azért vezették be, hogy korlátozzák a tömegturizmus hatását a gyönyörű olasz városra.

Velence újabb intézkedéseket hozott a tömegturizmus megfékezéséreForrás: Shutterstock/Adisa

Velence történelmi negyedének csatornái, romantikus hídjai és ikonikus főtere a várost Európa egyik leglátogatottabb helyévé teszik. Mi is beszámoltunk róla, hogy Velence idén napi 5 eurós (kb. 1900 forintos) belépési díjat vezetett be, miután 2021-ben megtiltotta a sétahajók kikötését a negyedben. A belépti díj rendszerének gyakorlati működéséről és a turisták reakciójáról ide kattintva tudhatsz meg többet.

A tömegturizmust széles körben az egyik legsürgetőbb problémának tartják Velence számára, amelynek lakossága mintegy 250 000 fő, de 2019-ben több mint 13 millió látogatója volt – írja a bbc.com.

Velencéből elvándoroltak a helyi lakosok, mert a tömeg miatt élhetetlenné vált az otthonuk. Az Ocio, a város lakhatását nyomon követő polgári társulás egy nemrégiben kiadott tanulmányban közölte, hogy a történelmi negyedben mintegy 49 000 turistáknak bérelhető ágy van – ez több, mint ahány a lakosok számára rendelkezésre áll.

Az idegenforgalmi szabályok megváltoztatására azt követően került sor, hogy az UNESCO szakértői tavaly arra figyelmeztettek, hogy Velence felkerülhet a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára, mivel az éghajlatváltozás és a tömegturizmus hatása visszafordíthatatlan változásokkal fenyeget.

Az ENSZ kulturális szervezete végül nem vette fel Velencét a listára, miután elismerte, hogy a sziget problémáit egy árvízvédelmi rendszerrel lehetne kezelni.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek