A Devils Tower: Legenda és valóság

Képzeljetek el egy helyet, ahol a legenda és a valóság találkozik, ahol a természet ereje és a szellemi hit egyesül. Ez a Devils Tower, amelynek története lenyűgözi a mítoszok szerelmeseit és a tudományos kutatókat egyaránt. Merüljetek el ebben a különleges világban, tartsatok velünk!

Devils TowerForrás: shutterstock

A Wyoming állam tájképéből magasra emelkedő Devils Tower nemcsak lenyűgöző látványt nyújt, hanem mélyen beágyazódott az amerikai kultúrák mítoszaiba is. A Kiowa és Lakota törzsek egyik híres legendája szerint az ikonikus szikla kialakulása egy csodálatos és misztikus eseményhez kötődik, amely a természet erejét és a szellemi hitet egyesíti. De vajon mi a valóság a legenda mögött?

A legenda

A történet szerint hét fiatal lány egy nap a mezőn játszott, amikor egy medvecsordára lettek figyelmesek. Rémülten futottak az állatok elől, felmásztak egy nagy szikla tetejére, ahol térdre borulva imádkoztak a Nagy Szellemhez, hogy mentse meg őket. A Nagy Szellem megkönyörült rajtuk, és égig emelte a sziklát, megmentve őket a medvék támadásától. A dühös medvék próbáltak felmászni a sziklára, de mély karmolásnyomokat hagyva sem tudták elérni a lányokat. Végül a lányok az égbe emelkedtek, ahol a Plejádokká, más néven a Hét Nővér csillagképpé váltak.

Geológiai rejtély

A legenda mellett a tudományos közösség is érdeklődéssel fordul a Devils Tower felé. Bár egyetértenek abban, hogy vulkáni kőzetekből alakult ki, a pontos folyamat még mindig vita tárgya. Egyes geológusok szerint a Devils Tower egy vulkáni dugó, míg mások úgy vélik, hogy egy laccolith, egy gombaalakú magmás kőzet maradványa, amely az üledékes rétegek közé hatolt be, de nem érte el a felszínt.

A Devils Tower és Roosevelt

A Devils Tower nemcsak geológiai és mitológiai szempontból jelentős, hanem történelmi jelentéssel is bír. 1906-ban Theodore Roosevelt elnök az USA első nemzeti emlékművévé nyilvánította. Azóta a park karácsony és újév kivételével minden nap nyitva áll a látogatók előtt, akik bármely évszakban megcsodálhatják a természeti szépséget.

Hogy látogatjuk meg?

A Devils Tower látogatása során számos izgalmas és érdekes tevékenység várja a természet szerelmeseit.

Íme néhány lehetőség, amelyeket nem érdemes kihagyni:

  • Túrák: A Devils Tower környékén több túraútvonal található, amelyek lehetőséget kínálnak a természet szépségeinek felfedezésére. A legnépszerűbb útvonal a picit több, mint 2 kilométer hosszú, burkolt ösvény, amely a szikla körül vezet. Ez az út kiválóan alkalmas egy könnyed sétára, ahol közelről csodálhatjuk meg a formáció különleges struktúráját és a lenyűgöző tájat. A kalandvágyóbb látogatók számára a környező erdők és terep felfedezése is izgalmas lehetőségeket kínál.
  • Ranger túra: Ha mélyebb betekintést szeretnél nyerni a Devils Tower geológiai és kulturális történetébe, érdemes részt venni egy ranger vezetésével szervezett túrán. Ezeken a 90 perces sétákon egy szakértő kíséretében ismerheted meg a terület geológiai érdekességeit és az őslakosok legendáit.
  • Élővilág: A Devils Tower környéke gazdag növény- és állatvilággal büszkélkedhet. Tavasszal és nyáron gyönyörű vadvirágok borítják a réteket, amelyek színes kavalkádot alkotnak a zöld tájban. A látogatók gyakran találkozhatnak prérikutyákkal, amelyek a Prairie Dog Town nevű területen élnek. A park számos más állatfajnak is otthont ad, így a természetkedvelők számára igazi paradicsom lehet.
  • Éjszaka a csillagok alatt: A Devils Tower nemcsak nappal nyújt lenyűgöző látványt, hanem éjszaka is különleges élményeket kínál. Üljetek le a csillagos ég alá, és éljétek át a szabad ég alatt a hely varázsát!
A Devil Towernél fantasztikus program lehet a csillagnézés.Forrás: Shutterstock/Checubus

Hogyan juthatunk el a Devils Towerhez?

Először is az USA-ba kell eljutnunk, amit repülővel tehetünk meg, a végállomás pedig New York legyen. (lehet más nagyváros is, de ide indul Budapestről a legtöbb közvetlen járat.) 
Ezután egy belföldi járattal tovább kell utazni Wyoming államba. A legközelebbi nagyobb repülőtér Gillette-ben található (Northeast Wyoming Regional Airport), innen pedig körülbelül 1 órás autóúttal érjük el a Devils Towert. 

(Forrás: visitgillettewright.com)

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek