Ők a világ legkisebb és legcukibb állatai

A Földön megannyi gerinces állat él, amelyek nemcsak életmódjukban és megjelenésükben, hanem méreteiket tekintve is jelentősen különböznek egymástól. Bemutatjuk a legkisebb és legcukibb apróságokat, amelyeket akár észre sem vennél, ha nem nyitod ki jól a szemed.

Fehérfejű selyemmajom - illusztrációForrás: Lajos Endrédi / zooseged.hu / Press

A gerincesek között egy 2009-ben felfedezett Pápua Új-Guineai béka számít a legkisebbnek, a  Paedophryne amauensis. A kifejlett egyedek akkorák, akár egy borsószem, 8 milliméternél nem nőnek nagyobbra.

A legkisebb békafaj a világonForrás: Shutterstock/ alex_gor/Shutterstock

Az egyik legkisebb emlős a dongódenevér, amely átlagosan 3-4 centiméteresre és 1,5-2 grammosra nő meg. Ezzel az aprósággal Thaiföldön és Mianmarban találkozhatunk. Naponta kétszer vadászik rovarokra, az ideje nagy részét nagyobb kolóniákban, barlangokban pihenve tölti.

 A hihetetlenül apró törpe beludzsisztáni ugróegér szintén a legkisebb emlősök közé tartozik. A kifejlett nőstény rágcsálók súlya csak 3,75 gramm.

A világ legkisebb egere nagyon cuki a termetéhez képest óriási füleivelForrás: Shutterstock/ Lauren Suryanata

Az etruszk cickány viszont még apróbb, átlagosan 1,8 grammot nyom. A csöppnyi kisállat szíve percenként 1300-szor dobban meg és 300-szor vesz levegőt. Agresszív lény hírében áll, aki magányosan él és rovarokkal táplálkozik.

A főemlősök között a madagaszkári Berthe-egérmaki viszi el a legkisebbnek járó díjat, ugyanis az állatka csupán átlagosan 92 milliméter.

Az egérmakik családjában minden fajta nagyon pici méretekkel bírForrás: Wikipédia/Bikeadventure

Őt követi az emlősök sorában a Dél-Amerikában az Amazonas-medencében őshonos, bájos törpe selyemmajom a maga 11-15 centiméter hosszúságával és 100-150 grammos testsúlyával. Nagyon aktív állatok, a néhány órás alvástól eltekintve egész nap mozognak, idejük nagy részét táplálékszerzéssel, játékkal, veszekedéssel töltik.

Törpe selyemmajomForrás: wikipédia / Készítette: Brian.gratwicke

A Mexikóban őshonos Tamaulipas törpekuvik kétségtelenül a legkisebb bagolyféle. Mérete mindössze 13-16 centiméter között mozog, a súlya pedig 53 gramm. Ez a bagoly részben nappali életmódot folytat, rovarokkal és kisebb gerincesekkel, például gyíkokkal táplálkozik. A költési szokásairól keveset tudunk, de általában egy fán lévő lyukat választ, amelyet korábban egy harkály használt.

A törpehangyász Dél-Amerika trópusi esőerdeiben él, a legkisebb hangyász a világon. Testhossza 16-23 centiméter, farokhossza 16,5-29,5 centiméter, a testtömege 300-500 gramm. Éjjel aktív, a fákról nagyon ritkán mászik le. Magányosan vagy párban él. A nyelvét egy a nyálmirigyei által termelt ragadós anyag borítja, amely megkönnyíti, hogy elkapja a táplálékául szolgáló rovarok elkapását.

A törpe hangyász is meglepetősen apró emlős állatForrás: Wikipédia/The Field Museum Library

A pingvinek közül a legapróbb a kevéssé ismert kék pingvin, amely Ausztrália déli és délkeleti partjain és a környező szigeteken, valamint Új-Zélandon él. A sötétkék tollazatú, óriási kolóniákban élő parányok csupán 30-40 centiméter magasra nőnek és maximum 1,5 kilogrammot nyomnak.

Az apró kék pingvin nagy kolóniákban élForrás: Shutterstock/ Khoroshunova Olga

Nem maradhat ki a sorból a világ legkisebb kutyafajtája, a Doktor Szöszi filmekből ismert csivava. Ezeknek az apró, jellemzően egygazdás, sokszor harcias társasági ölebeknek az ideális testsúlya 1,5 és 3 kilogramm közé esik, a marmagassága átlagosan 15-20 centiméter.

A többféle színben előforduló csivavák kiváló jelzőkutyákForrás: Szekáry Zsuzsanna

A csipogó hangjáról és a csivavánál is hatalmasabb füleiről ismert cuki sivatagi róka súlyban és magasságban is hasonlít a világ legkisebb kutyafajtájához. A Szaharában élő sivatagi róka testtömege 0,8-1,5 kg, testhossza 30-40 centi, a farka pedig 18-30 centi hosszú, a marmagassága alig éri el a 20 centimétert. Észak Afrikában, Japánban és Oroszországban házi kedvencként is tartják őket.

Forrás: Sósótó - Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek