Annyi turista tevegel ebben a sivatagban, hogy tevelámpákat állítottak fel

A közlekedési lámpákat a kínai Dunhuang város közelében lévő sivatagos részen, a Mingsha-hegyen helyezték el, hogy lehetővé tegyék a gyalogosok számára az átkelést a turistákat szállító tevék hosszú sorai között. A teveforgalmi dugók valójában a Mingsha-hegy dűnéi és a Crescent Spring Scenic Spot dűnéi között alakultak ki Kínában.

A turisták a Mingsha-hegyen és a Crescent Spring festői helyén lépdelnek tevéikkel szép sorjábanForrás: Imaginechina via AFP/Wang Binyin

A probléma annyira akuttá vált, hogy a helyi hatóságok egyedülálló megoldást álmodtak meg: tevés közlekedési lámpákat. Az egyedülálló rendszert 2021-ben telepítették a Dunhuang városának külvárosában található népszerű helyen.

A jelzések ugyanazt a célt szolgálják, mint a hagyományos közlekedési lámpák, csakhogy a sétáló alak helyett kétpúpú teve képe világít. Amikor a tevelámpa zölden világít, a tevék áthaladhatnak, és amikor a teve színe pirosra vált, meg kell állniuk, hogy átengedjék a gyalogosokat. A festői útvonal mentén több tucat ilyen közlekedési lámpát szereltek fel, hogy a gyalogosok átkelhessenek a tevék hosszú sorai között.

Itt már bizony elkel a közlekedési lámpaForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Jun Yasukawa

Tavaly több mint 3,7 millió turista látogatott el ide, és 42 százalékuk a tevegelést választotta. A festői terület körülbelül 2000 tevének ad otthont, mindegyik naponta több turistát szállít, amit a helyi falusiak üzemeltetnek, és akik turistánként körülbelül 100 jüant (kb. 5000 forint) kérnek egy órás tevetúráért – írja a Daily Mail.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek