Majmok potyognak holtan a fákról a brutális mexikói kánikulában

A Közép-Amerikai országban olyan meleg van, hogy több tucat, de talán több száz bőgőmajom pusztulásával is összefüggésbe hozható. Az üvöltő kiáltásaikról ismert közepes méretű főemlősök közül legalább 83-at holtan találtak az Öböl-parti Tabasco államban. Másokat a lakosok mentettek meg, köztük öt olyan példányt, melyeket egy helyi állatorvoshoz szállítottak – írja a The Guardian.

Nem bírják a rettenetes hőséget a bőgőmajmok - illusztrációForrás: Shuttertstock

Kritikus állapotban érkeztek kiszáradva és lázzal. Olyan ernyedtek voltak, mint a rongy"– mondta Dr. Sergio Valenzuela.

Míg a mexikói brutális kánikula március óta legalább 26 ember halálát okozza, az állatok is veszélybe kerültek. Egyelőre úgy tűnik, hogy a majmok állapota javulóban van. Egykor kedvetlenek és könnyen kezelhetők voltak, most ketrecben vannak Valenzuela irodájában. „Gyógyulnak. Agresszívak, megint harapnak" – mondta, hozzá téve, hogy ez az egészség jele.

A legtöbb állat azonban nem ilyen szerencsés. Gilberto Pozo vadbiológus körülbelül 83 állatot számolt meg elpusztulva a fák alatt.

Úgy hullottak a fákról, mint az alma" – mondta Pozo.

"Súlyosan kiszáradástak, és néhány percen belül meghaltak." Szerinte a zuhanás is végezhetett a majmokkal.

Május 9-ig legalább kilenc mexikói városban rekord hőmérsékletet mértek. A Tamaulipas határállamban található Ciudad Victoriában 47 Celsius fokig kúszott a hőmérő.

Idén szinte az egész országban átlag alatti csapadék hullott, a tavak és a gátak kiszáradnak, a vízkészletek fogynak, és a hatóságoknak a kórházaktól a tűzoltókig kellett vizet szállítaniuk. Hétfőn az OXXO kisboltok országos lánca – az ország legnagyobb üzlete – közölte, hogy egyes helyeken vásárlónként csak két-három zacskóra korlátozza a jégvásárlást.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek