Ritka, rézvörös-narancs színű majombébi született egy amerikai állatkertben

Az amerikai Ohio városában található Cleveland Metroparks Zoo legújabb lakója egy édes, mindenkit rabul ejtő Francois-féle langur majmocska, vagy más néven Francois-levélmajom, vagy esetleg Tonkin-levélmajom, de több neve is van a fajnak.

A kicsinek még nincs neve, de már elvarázsolt minden gondozót és látogatótForrás: Cleveland Metroparks Zoo / Facebook.com

Sajnos a faj a veszélyeztetett egyedek közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a vadonban kevesebb mint 1000 darab él. A majmok, melyeknek felnőtt egyedei nyúlánkak és fekete bundájúak, egy fehér pofaszakállal, sziklás köves területeken éldegélnek, ahol a fák közt el tudnak rejtőzni. Életterük az erdőírtások és a vadászat miatt folyamatosan csökken.

Az új majombébi júliusban született és most augusztusra, egy hónap alatt nőtt meg akkorára, hogy már a látogatók is láthatják kényelmes kifutójában, ahol a szüleivel éldegél. A Francois-féle langur majompár Glora és Vinh már korábban is megajándékozta a parkot egy kismajommal, így ma már tapasztalt szülőkként nevelik az új kis majombébit.

A faj érdekessége, hogy a kicsik feltűnő narancssárga (rézszínű) szőrzettel születnek. És ennek nyomós oka van: mégpedig az, hogy a szülők jól szemmel tudják tartani őket a csapaton belül. Ahogy nőnek, a szőrük úgy kezd el besötétedni és végül csillogó feketére vált.

Napi beosztásuk úgy alakul, mint a mién; nappal ébren vannak, este pedig alszanak. Főként gyümölcsökkel táplálkoznak, és nagyon ügyesen közlekednek a fákon - írták a Travelandleisure.com cikkében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek