Hetek óta vesztegel a hajó legénysége a rájuk omlott híd alatt

Mi is megírtuk, hogy még március végén összeomlott a Francis Scott Key híd Baltimore-ban, Maryland államban, miután egy konténerhajó nekiütközött, számos jármű a vízbe zuhant és hatan meghaltak. A hajó még mindig ott vesztegel, a legénység hetek óta a hajótestbe van zárva.

A hajó és a ráomlott hídForrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Amikor hétfőn egy ellenőrzött robbanás rázta meg a Dali hajót, közel két tucat tengerész maradt a fedélzet alatt, a hatalmas hajótestben. Az egyidejű robbanások Baltimore egykor ikonikus Francis Scott Key hídjának darabjait a marylandi Patapsco folyó sötét vizébe küldték, 7 héttel azután, hogy a híd összeomlása miatt 6 ember meghalt a hídon, a Dali pedig hajótörést szenvedett – írja a bbc.com.

A hatóságok és a legénység azt remélik, hogy a bontás a végét jelenti annak a hosszú folyamatnak, amely a fedélzeten tartózkodó 21 embert csapdába ejtette és elzárta a világtól, több ezer kilométerre az otthonuktól.

A 289 méter hosszú konténerszállító hajó egy hatalmas, széttöredezett fémréteg alatt rekedt. A 20 indiai és egy Srí Lanka-i állampolgárból álló legénység nem tudott partra szállni a vízumkorlátozások, a szükséges parti belépők hiánya, valamint a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NTSB) és az FBI által párhuzamosan folyó vizsgálatok miatt.

Hétfőn a legénység még akkor is a fedélzeten maradt, amikor a hatóságok kisebb robbanótöltetekkel szándékosan leválasztották a hajó orrán fekvő híd egy részét.

Az irányított bontás előtt Shannon Gilreath, az amerikai parti őrség admirálisa közölte, hogy a legénység a fedélzet alatt marad, a tűzoltócsapat pedig készenlétben áll. „Ők a hajó részei. Szükség van rájuk ahhoz, hogy a hajó működőképes maradjon" – mondta Gilreath admirális.

A baleset után még sok törmelék borította a hajótForrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Bár a hajót valószínűleg még ezen a héten újra vízre bocsátják, továbbra sem világos, hogy mikor teheti meg a 3,7 kilométeres utat a kikötőbe.

A legénységgel kapcsolatba lépett többek között Joshua Messick, a Baltimore-i Nemzetközi Tengerészek Központjának ügyvezető igazgatója, egy nonprofit szervezet, amely a tengerészek jogainak védelméért dolgozik. Messick szerint a legénység hetek óta nagyrészt kommunikáció nélkül maradt a külvilággal, miután az FBI a nyomozás részeként elkobozta a mobiltelefonjaikat.

A tengerészek továbbra sem szállhatnak partra és nem is lehet tudni, hogy mikor hagyhatják el a hajót.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek