Nem keresik tovább a Baltimore-i hídomlásban eltűnt embereket

Tegnap mi is beszámoltunk arról a katasztrófáról, mely során összeomlott a Francis Scott Key híd Baltimore-ban, miután egy konténerhajó nekiütközött. Számos jármű a vízbe zuhant, és legalább hét embernek nyoma veszett, akik feltételezhetően a vízbe estek. A legfrissebb hír az üggyel kapcsolatban, hogy a hatóságok kedden helyi idő szerint az esti órákban leállították a kutatást a végül hatra redukálódott eltűnt ember után, akiket feltételezett halálos áldozatnak nyilvánítottak.

A teherhajó az acél tartóoszlopnak ütközött, és a híd összeomlottForrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A parti őrség kedd esti sajtótájékoztatóján közölték: nem feltételezhető, hogy túlélőket találnak, a további kereső munkát pedig a romló látási és időjárási viszonyok, valamint a víz hőmérséklete is akadályozza.

Roland Butler, Maryland rendőrség vezető nyomozója hozzátette, hogy a víz tele van törmelékkel és a híd acélroncsaival, a hajótestről pedig konténerek lógnak a víz fölé, ami veszélyessé teszi búvárok munkáját.

Kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg semmi nem támasztja alá azt, hogy a baleset idején jármű közlekedett volna a hídon, mert a forgalmat időben sikerült leállítani, rögtön miután a hajó vészjelzést adott le.

Két embert kimentettek a Patapsco folyóból, de hat másik ember is eltűnt, akiket már nem keresnek továbbForrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Pete Buttigieg közlekedési miniszter megjegyezte: nincs olyan híd, ami képes lett volna ellenállni egy akkora közvetlen becsapódásnak, amit egy akkora hajó okoz, mint a balesetet okozó konténerszállító.

A hajót üzemeltető Synergy Marine PTE Ltd. közleményben tudatta: a hajó legénysége és a kormányhídon a kifutás idején szolgálatot teljesítő két révkalauz is épségben van. Hozzátették azt is, hogy mindenben együttműködnek a szövetségi hatóságokkal a vizsgálat során.

A Francis Scott Key Bridge összeomlása miatt le kellett állítani Baltimore kikötőjének forgalmát, ami az Egyesült Államok keleti partjának meghatározó közlekedési csomópontja, különösen a mély vize miatt, ami nagy tengerjárók számára is járhatóvá teszi.

A konténerszállító hajó legénysége megmenekültForrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Joe Biden elnök minden lehetséges segítséget kilátásba helyezett a katasztrófa utáni helyreállításhoz és újjáépítéshez. Wes Moore, Maryland állam kormányzója arra tett ígéretet, hogy a hidat biztonságosabban és ellenállóbban építik újjá, de hozzátette, hogy hosszú munkára kell számítani, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek