Hosszú börtön és óriási pénzbüntetés jár a Görögországban gyújtogatóknak

Görögországban folyton erődtüzek tombolnak nyaranta, ezért a kormány évről évre szigorúbb intézkedéseket és büntetéseket vezet be a tüzek visszaszorításának érdekében. Mivel az országban már most tikkasztó a hőség és erdőtüzek tombolnak, bejelentették, hogy ezentúl szigorúbb büntetésre számíthatnak, akiket erdőtüzek okozása miatt ítélnek el – jelentette be a polgári védelmi miniszter.

Görögország minden erejével igyekszik megakadályozni a pusztító tüzeket - illusztrációForrás: Shutterstock/ Pong Ch

„Megváltoztattuk a büntető törvénykönyvet, a hanyagság okozta gyújtogatás már nem szabálysértés, hanem bűncselekmény" – közölte Vaszilisz Kikiliász a Talk Radió kereskedelmi rádióadónak adott interjúban a május eleji törvénymódosításokra célozva – írja az MTI.

Az éghajlatváltozás kérdéseiért is felelős miniszter közölte, hogy ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetőit akár húszévi börtönre is ítélhetik, és a kiszabható pénzbüntetés elérheti a 200 ezer eurót (77 millió forint).

Április végén az athéni büntetőbíróság a 2018-ban Matiban történt tűzvész 21 vádlottja közül hatot felfüggesztett, illetve pénzbüntetésre váltható elzárásra ítélt. A görög főváros közelében fekvő üdülőhelyen történt Görögország történelmének legsúlyosabb erdőtüze, amely száznégy ember halálát okozta. A bíróság döntése nagy felháborodást váltott ki az áldozatok hozzátartozói körében.
A múlt héten az athéni ügyészség fellebbezett az ítélet ellen, a huszonegy vádlott másodfokú tárgyalását rövidesen megtartják.

Vaszilisz Kikiliász miniszter közölte, hogy Görögország idén 15 ezer főállású és 2500 önkéntes tűzoltót, illetve 700 speciálisan kiképzett erdészt állít hadrendbe az erdőtüzek ellen.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek