Komoly ráncfelvarráson esik át az ókor legnépszerűbb jóshelye Görögországban

A közép-görögországi Delphoi emblematikus ókori görög színháza, amely az UNESCO Világörökség része, új helyreállítási és állagmegóvási munkálatokon megy keresztül, amelyek a tervek szerint 2027-ben fejeződnek be.

A delphoi szentély stadionjának látképe, ahol a Püthói játékokat tartották.Forrás: Shutterstock/Leonid Andronov

Az archaikus időkben a települést a világ közepének tartották és az Apollón tiszteletére emelt szentély-együttes az ókor legnépszerűbb jóshelye volt a Parnasszus hegyen.

A Püthói játékokat négyévente rendezték Apollón szentélye közelében, Apollón tiszteletére, aki ezen a helyen győzte le Püthónt. Az olümpiai játékoktól eltérően zenei és költészeti versenyeket is tartottak az atlétikai versenyek előtt. 

A görög kulturális és sportminisztérium régészeti lelőhelyeinek online adatbázisa szerint a színház rossz állapotban van, annak ellenére, hogy korábban már feltárták és némileg felújították.

Az ötezer néző befogadására alkalmas színház nézőtere azóta megsüllyedt, a mészkőtömbök repedeznek, porladnak, és számos építészeti elem és kőtömb hever szétszórva a régészeti területen. 

Az új állagmegóvási munkák először a tektonikus törésvonalon elhelyezkedő terület geológiai felmérésével és a klímaváltozás hatásaival foglalkoznak. Ezután helyreállítják a színház sérült, hiányos kőtömbjeit, és visszaépítik az amfiteátrum elpusztult keleti részét, mintegy száz új kőtömb hozzáadásával.

Lina Mendoni kulturális és sportminiszter megjegyezte, hogy a felújítás többek között azt szolgálja, hogy a helyszín megőrizze ősi szerepét az emberiség kultúrájának egyik fontos mérföldköveként. Az UNESCO leírása szerint Delphoi régészeti lelőhelye egyedülálló tanúságot tesz arról, hogy az ókori Görögország vallása és civilizációja óriási hatással volt az akkori, sőt a későbbi világra is.

A kis kerek templom, a Tholosz helyreállított dór oszlopai a turisták kedvenc fotótémájaForrás: Shutterstock/Leonid Andronov

A mükénéi maradványok azt mutatják, hogy a terület a Kr.e. 2. évezredben már lakott volt, de Apollón – a fény, a tudás és a harmónia olimpioszi istene – szentélyének és jósdájának felépülése csak a Kr. előtti 8. században kezdődött.

A Delphoi régészeti helyszín Görögország egyik legnépszerűbb nevezetessége, Athénból egynapos kirándulás keretében felfedezhető. 

(Forrás: greekreporter, wikipedia)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek