Görögország begurult: sok ezer eurós pénzbüntetés és börtön jár a gyújtogatóknak

Az eddigieknél sokkal súlyosabb pénzbüntetésre számíthatnak a gyújtogatók Görögországban – írja az MTI, az ország klímaügyi és polgári védelemért felelős miniszterére hivatkozva.

Ezen a 2023. július 22-én készült fényképen futótűzben égő fenyőfák láthatók Rodosz szigeténForrás: AFP/Eurokinissi/Eurokinissi

Vaszílisz Kikíliasz az ERT görög közszolgálati televízióban azt közölte, a bírság mértéke akár a 30 ezer eurót (11,5 millió forint) is meghaladhatja, és az elkövetőknek - amellett, hogy börtönbe is kerülhetnek - ezentúl az oltás költségeit is viselniük kell.

A To Proto Téma című görög lap úgy tudja, ennek az összegnek akár a dupláját is kiróhatják visszaeső gyújtogatókra. Mostanáig a gyújtogatásért kiszabható pénzbüntetés 300 eurótól (115 ezer forint) 5000 euróig (1,9 millió forint) terjedt. Az emelés elsődleges célja a megelőzés - tette hozzá a lap.

A hatóságok részéről hangsúlyozzák, hogy nehéz megtalálni a gyújtogatókat: júliusban, amikor körülbelül 1470 erdőtüzet jelentettek országszerte, alig 21 letartóztatást hajtottak végre.

A tüzek miatt idén már öt ember életét vesztette, és mintegy 19 ezer turistát evakuáltak Rodosz szigetéről. Görögországból naponta jelentenek tüzeket, melyek – a hetek óta tartó szárazság miatt – gyorsan terjednek. Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök a múlt héten már leszögezte: a tüzek zömét gyújtogatások okozzák. Előfordul azonban, hogy a lángok gondatlanság miatt csapnak fel, olyan esetekről is tudni ugyanis, amikor szeles időben tartott grillparti vagy hegesztés okozott tüzet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek