Egy csodás magyar helyszín is bekerült Európa rejtett gyöngyszemei közé

Az European Best Destinations közzétette a kontinens legjobb rejtett gyöngyszemeit tartalmazó éves listáját. Az idei válogatás olyan, a tömegektől távol eső helyekre összpontosít, amelyeket csak kevés turista látogatott meg. Kellemes meglepetés, hogy egy kevéssé ismert, ám gyönyörű magyar helyszín is felkerült a listára. Íme, miért érdemes mindegyiket felvenni a lista szereplőit az utazási bakancslistádra.

Panorámafotó Villajoyosa hangulatos városárólForrás: Shutterstock/Alex Tihonovs

Élvezd a spanyol gasztronómia legjavát Villajoyosában, a Costa Blancán

Villajoyosa spanyolul „boldog várost" jelent, ami helyénvalónak tűnik. A Valenciától délre és Murciától északra fekvő település kevesebb mint 20 percnyi autóútra van a híresen olcsó és vidám Benidormtól, de mégsem turista központ. Villajoyosa színes házakkal, aranyszínű strandokkal és világszínvonalú ételekkel büszkélkedhet.

Mivel a tengerparton fekszik, a friss halak és a tenger gyümölcsei különösen finoman vannak elkészítve, de a csokoládé az igazi csemege. Villajoyosa története a csokoládéval kapcsolatban a 17. századig nyúlik vissza. Három gyár ma is működik, köztük a Chocolates Valor, amely egy múzeummal kiegészülve végigvezeti a látogatókat a csokoládé útján a kakaóhüvelyektől a kész csokoládéig.

Így fest egy naplemente Villajoyosa tengerpartjánForrás: Shutterstock/agaglowala

Csodáld meg a Maestrazgo hegyvonulatot és látogass el Ares del Maestre városába

A Barcelona és Valencia között félúton, egy sziklás hegy tetején található Ares del Maestre lélegzetelállító kilátást nyújt a mögötte elterülő Maestrazgo tájra. A város a 14. századból származik, és bár szép, szűk utcák szelik át, a váráról, Moláról a legismertebb, amely stratégiai elhelyezkedésének köszönhetően évekig tartó csatákban vett részt.

Érdemes meglátogatni a Museo de la Cueva del Castillo-t, egy sziklába vájt rejtett helyet, ahol az egykori lakosok a támadások elől menedéket találtak, akár egy éven át is.

A történelem szerelmesei nem hagyhatják ki a gótikus városházát és a neoklasszikus plébániatemplomot, a sportos típusok pedig kipróbálhatják a siklóernyőzést a népszerű Tossal d'Orenga hegyről.

Ares del Maestre különleges város, régi hagyományokkalForrás: Shutterstock/ BearFotos

Pihenj a Balkán egyik legjobb strandján Primostenben

Mivel listánk nem a népszerű desztinációkat veszi sorra, ezért egy eldugodtabb horvátországi várost, Primostent ajánljuk. A Sibenik repülőterétől mindössze 30 perces autóútra található Raduca Mala strand az egyik leghosszabb egész Horvátországban a maga két kilométerével.

Aranyszínű homokját és kristálykék vizét bárok és éttermek szegélyezik, ahol megkóstolhatod az ország legjobb ételeit, ha pedig le szeretnéd mozogni az elfogyasztott ételt, számos vízi sport közül választhatsz.

Viszonylag kevesen keresik fel ezt a dalmát ékkövetForrás: Shutterstock/xbrchx/Shutterstock

Élje át Ázsia varázsát Európa közepén a magyarországi Bokodi úszó faluban

Sokan álmodunk arról, hogy elutazunk Ázsia számos úszó falujának egyikébe, és egy víz feletti bungalóban töltjük a napokat. Ha ez elérhetetlen, akkor a Bokodi úszó falu lehet számodra a megfelelő hely.

A Bokodi-tó Oroszlány városától mindössze néhány kilométerre, Budapesttől pedig csupán egy óra autóútra található. A mesés naplementéiről ismert hely tökéletes helyszín egy nyugodt elvonuláshoz vagy horgászáshoz.

A tavat körülvevő faházak többnyire magántulajdonban vannak, de néhányan szívesen látják a látogatókat, és lehetővé teszi a vendégeknek, hogy a tetőteraszokról gyönyörködhessenek a nem mindennapi látványban.

A Bokodi úszó falu sok magyar előtt sem ismert úti célForrás: Thaler Tamás / Wikipedia

Időutazás a Feröer-szigeteken

A listán szereplő egyik legrégebbi hely, a Feröer-szigeteken található Bour közel egy évezredes múltra tekint vissza. A ma mindössze 75 embernek otthont adó aprócska falu zöld tetejű, csinos faházakkal büszkélkedhet, és lélegzetelállító kilátás nyílik a ritkán látható tájakra.

Bour a Vagar-sziget nyugati oldalán található, és egyedülálló kilátás nyílik a tengerre és a lenyűgöző „Tindholmur"-ra, a vízből kiemelkedő, figyelemre méltó sziklára.

Tipikus Feröer-szigeteki hangulatForrás: Bild von Knud Erik Vinding/pixabay.com

Ismerd meg a skandináv történelmet a dániai Blavandba tett kirándulással

Dánia legnyugatibb pontján és a német határtól nem messze fekvő Blavand rengeteg látnivalót kínál, főleg a történelem szerelmeseinek. Ez az Esbjerg repülőterétől mindössze 30 percre és Koppenhágától három órányi autóútra fekvő, kevéssé látogatott enklávé kiváló hely arra, hogy felfedezze Dánia történelmének kevésbé ismert aspektusait.

A második világháborúban Dánia egyik legjobban védett helye volt, ezért a strandokon az akkori időkben épített bunkerek állnak, amelyeket azóta művészi átalakításon estek át. Ennek köszönhetően most a béke egyetemes szimbólumát, lovakat ábrázoló szobrokat láthatunk rajtuk.

A béke emlékműve után érdemes felkeresned a Blavand világítótornyot, de akár lovagolhatsz is a homokos partok mentén.

A régi háborús bunkerek ma a békét szimbolizáljákForrás: Shutterstock/ Andrei Azanfirei

Az európai legjobb úti célok teljes listáját ide kattintva nézheted meg.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek