Rátaláltak a világ legmélyebb tenger alatti víznyelőjére

Oceanográfusok megerősítették, hogy a mexikói Chetumal-öbölben található tenger alatti víznyelő a világ legmélyebbje, de az továbbra is rejtély, hogy valójában mi rejlik a szakadék alján. A Mexikó délkeleti partjainál található Taam Ja' Blue Hole legalább 420 méter mély, felülmúlva a Dél-kínai-tengerben található Sárkánylyukat, amelynek feneke körülbelül 300 méterrel a tengerszint alatt található. A mexikói kék lyuk így fest. Gyönyörű, nem?

A kék lyukak a tengerfenék alatti barlangok, amelyek akkor keletkeznek, amikor a víz átszivárog a repedéseken, útközben feloldja az ásványokat, és víznyelőkhöz vezet. A mélység mérésére a kutatók lehorgonyoztak egy hajót a közelében, és 2023 decemberében ledobtak egy zsinórt. Egy olyan műszert is lejuttattak, amellyel a víz hőmérsékletét és mélységét profilozták.

A halászok tesznek-vesznek a mexikói Chetumal-öbölbenForrás: AFP/Omar Torres

Megállapították, hogy a lyukban lévő víz változó hőmérsékletű és a víznyelő legalább 420 méter mély, de még mélyebbre is nyúlhat. 

Az egyik, körülbelül 400 méter mélységű réteg sótartalma és hőmérséklete hasonló a közeli Karib-tengeréhez. Ez arra utal, hogy egy víz alatti tengerfenék kötheti össze a két tengert – állítják a kutatók. Szerintük, a mély sokféle, különleges élőlényt rejthet, amelyet fel kell tárni – írja az Independent.

(Forrás: Biosphoto via AFP/Gabriel Barathieu / Biosphoto/Gabriel Barathieu - illusztráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek