Csoda a csodában: Felfedezték Nagy Sándor fürdőszobáját a híres palotában

Tavaly hívtuk fel arra a figyelmet arra, hogy 16 évi restaurálás után újra látogathatóvá vált a nagyközönség számára Nagy Sándor apja, II. Fülöp makedón uralkodó Aigiai-palotája Észak-Görögországban. Az Aigai királyi palota a klasszikus Görögország egyik legimpozánsabb épülete és fontos események színtere volt, itt tett például királyi esküt Nagy Sándor. Most régészek felfedezték benne a híres hódító fürdőszobáját is.

A különleges felfedezést a Channel 4 Bettany Hughes A világ kincsei (Treasures of the World) című sorozatának utolsó epizódjában mutatják be, amely május 11-én kerül adásba.

Az ókori macedón királyság szertartásos központjában elhelyezkedő, 15 000 négyzetméteres Aigai- palota háromszor akkora, mint a Parthenon, zárt városfalaival, udvarával, templomaival, szentélyeivel, színházával, boksziskolájával és sírjaival.

A görögországi Aigai régészeti lelőhely, II. Fülöp felújított palotájaForrás: NurPhoto via AFP/Achilleas Chiras/NurPhoto/Achilleas Chiras

„Van egy nagy lefolyó a sziklába vágva, és egy közös fürdőszoba. Itt fürödhetett Nagy Sándor a társaival – híres kedvencével, Hephaestion katonatiszttel és mindazokkal a fiatalokkal, akik azután vele utaztak a hadjáratokon, és halála után összevesztek a birodalmán" – mondja Hughes.

„Hihetetlenül aktívak voltak az edzőteremben, küzdöttek és birkóztak. Vadászatra képezték ki őket. Képzeld el azokat a közösségi fürdőket a futballmeccsek végén!" – jegyzi meg.
Nagy Sándor hálószobáját még nem azonosították.

Szóval még nem mentem be Nagy Sándor hálószobájába, de a fürdőszobájába igen" – tette hozzá.

Az Aigai-palotát, amelyet ma Vergina néven ismernek, nemcsak a legnagyobb, de a Parthenonnal együtt a klasszikus Görögország legjelentősebb épülete is – írja a greekreporter.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek