Most már biztosan nem ússzák meg az elkövetők, akik kivágták a leghíresebb angol fát

Tavaly szeptemberben írtunk arról, hogy hatalmas felháborodást keltett a brit lakosság körében, amikor egy éjjel ismeretlen elkövetők kivágták leghíresebb fájukat. A Northumberland Nemzeti Park egyik legtöbbet fotózott helyszínén állt az amerikai platánfa, mely az 1991-es Robin Hood, a tolvajok fejedelme című film révén vált híressé, és 2016-ban az év angol fájának is megválasztották. 

Így festett a Northumberland Nemzeti Park híres fájaForrás: Michael White./Northumberland National Park

Persze az sem elhanyagolható tény, hogy a Hadriánus császár által építtetett fal mellett állt, mely az Ír-tengertől az Északi-tengerig keresztülszeli Észak-Angliát. 

Semmi nem indokolta, hogy kivágják a 200 éves platánt, mely remek állapotban volt, ráadásul a kidőlő fa kárt tett a mellette álló, történelmi jelentőségű falban is.

"Ez szándékos károkozás, támadás az ország egyik leghíresebb fája ellen. Mindenki sokkos állapotban van" – írta akkor Guy Opperman, helyi képviselő a közösségi médián. 

Az új fejlemények szerint a napokban az angol-walesi főügyészség két férfi ellen emelt vádat a nemzetközi visszhangot kiváltó ügyben. Az ítélettől függetlenül a kár sajnos helyrehozhatatlan. A szakemberek abban reménykednek, hogy a platán csonkja még kihajthat, de ha ez meg is történik, pompájának visszanyerésére több száz évre lenne szükség, írja a koponyeg.hu a The Guardian cikke alapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek