Fogyatkoznak a Trónok harcából ismert fasor fái

Korábban készítettünk egy összeállítást a világ lélegzetelállító utcáiról, melyek között helyet kapott a Dark Hedges (Sötét Sövény), egy bükkfákkal szegélyezett sugárút, Észak-Írország egyik legkedveltebb látványossága. A festői és egyben misztikus hangulatot árasztó út bekerült a Trónok harca című sorozatba is. Az utóbbi időszakban azért került a figyelem középpontjába, mert komoly problémát jelent, hogy vészesen csökken a hely vonzerejét adó bükkfák száma. 

Egyre fogy a bükkfák száma, melyek együttesen tették híressé a tájatForrás: Shutterstock/Jan Miko

A fákat a Stuart-ház tagjai ültették a helyi kastélyhoz vezető út mentén a 18. század közepén. Az észak-írországi Armoy község közelében lévő, sejtelmes szépségű fasor eredetileg mintegy 150 bükkfából állt, de az egyedek életkora és a viharkárok miatt ez a szám napjainkra 86-ra csökkent. 2016 januárjában például a Gertrude vihar idején a heves szél két fát tépázott meg, amelyek később el is pusztultak. Most hat elöregedett fa kivágását rendelte el az illetékes minisztérium, mivel attól tartanak, hogy biztonsági kockázatot jelentenek az alattuk közlekedők számára – írja a turizmus.com a BBC hírére hivatkozva.

A legtöbb bükkfa az 1775 körüli időszakból származhat, de néhány még ennél is öregebb lehet.

A Dark Hedges a Trónok harca című amerikai sorozat által vált népszerű turisztikai látványossággá, ahol a Királyi utat „alakította". A fasort a fantasy sorozat második évadának első részében lehetett látni, és azóta özönlenek ide a rajongók, hogy fotókat készítsenek róla.

A hely ma már csak gyalogosan közelíthető meg, a helyi vezetők ugyanis úgy döntöttek, hogy megóvják nemzeti látványosságukat, és 2017. október 30-tól betiltották a közúti járművek használatát. Aki ezt nem tartja be, akár 1000 font pénzbírságot is kaphat. Néhány jármű - beleértve a mezőgazdasági és sürgősségi közfeladatokat ellátó járműveket is - bizonyos körülmények között mentesül a tilalom alól.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek